Mojca Podlesek, 21. 10. 2016

Švedski fokus, 3. dan

Včeraj smo se še zadnjič zbrali na Maliem odru SNG Maribor, kjer smo v okviru Švedskega fokusa poslušali še zadnjo bralno uprizoritev drame Kje so vsi? dramatičarke Mirje Unge.
:
:

Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič

Naročena drama se namerno ukvarja s tematiko spolnosti, natančneje posilstva med mlajšo generacijo ter je zato tudi napisana v mladostniškem slengu. Sledil je pogovor z prevajalko Silvano Orel Kos, direktorico švedskega ITI-ja Ulricho Johnson ter Nino Rajić Kranjac, režiserko vseh bralnih uprizoritev zadnjih treh dni v okviru fokusa. Pogovarjali so se o posebnostih jezika predstavljene drame v kateri dramske osebe govorijo kar tako v nič ter je odsotnost tista, ki definira motive in sam tekst. Tako kot danes, ko bežimo pred vsemi odgovornostmi ter obračamo oči stran od zločinov, tako tudi liki v drami zakrivajo svoja mišljenja z praznim besedičenjem. Kriza družbe se odseva v krizi jezika, pereča problematika pa se zadeva predvsem mladih, zato je tudi drama pisana v mladostniškem jeziku. Zanimiv izbor švedskih sodobnih dram odseva kulturo skandinavskega naroda. Presenetljivo velik poudarek imajo na otroški dramatiki in dramatiki za mlade odrasle, ki pa se še vseeno ukvarjajo z aktualnimi družbenimi tematikami in perečimi vprašanji. Veliko družbenih problemov je podobnih, univerzalnih, ki jih najdemo tudi v slovenskem prostoru, zato ne bi bilo presenetljivo, če se kakšen od predstavljenih in izdanih tekstov kmalu ne znajde tudi na naših odrih v pravi igrani predstavi.

***
Vsebino Biltenov 51. Festivala Borštnikovo srečanje in [B]bloga ustvarjajo študentke in študenti mariborske Filozofske fakultete, ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in zunanje prostovoljke.

Povezave:

FBS

Povezani dogodki

Mojca Podlesek, 19. 10. 2016
Švedski fokus, 1. dan
Mojca Podlesek, 20. 10. 2016
Švedski fokus, 2. dan
Mojca Podlesek, 18. 10. 2016
Tujina 1 > Slovenija > Tujina 2