Švedski fokus

Fokus Festivala Borštnikovo srečanje odpira komunikacijo in krepi vrzeli v mednarodni prostor. Letošnji festival se posveča švedski dramatiki in gledališču. Knjižna zbirka Sodobna evropska drama se vsako leto odebeli za eno edicijo: tokrat smo izdali šesto, Sodobno švedsko dramo (ur. Alja Predan), ki prinaša prevode štirih sodobnih dram po izboru Edwarda Bromberga v sodelovanju z Aljo Predan.

Predstavitev knjige z uvodnim predavanjem Ulriche Johnson, direktorice švedskega ITI-ja, in Edwardom Brombergom bo v ponedeljek, 17. oktobra 2016, prav tako tudi prva bralna uprizoritev drame Medejina otroka (S. Osten, P. Lysander) ter pogovor s prevajalko Vido Sebastian in režiserjem Michaelom Cockeom. V torek, 18. oktobra, se fokus nadaljuje z dvema bralnima uprizoritvama: Seciranje sneženja (S. Stridsberg) in Kličem svoje brate (J. H. Khemiri), temu sledi pogovor s prevajalko Mito Gustinčič Pahor. V sredo, 19. oktobra, se fokus zaključuje z bralno uprizoritvijo Kje so vsi? in pogovorom s prevajalko Silvano Orel Kos in Ulricho Johnson.

Program švedskega fokusa bo moderiral Rok Bozovičar, potekal bo v angleškem jeziku in bo v celoti izveden na Malem odru SNG Maribor. Režiserka bralnih uprizoritev v izvedbi študentov UL AGRFT je Nina Rajić Kranjac.

V sklopu fokus gostujeta dve švedski uprizoritvi: This is not a Love Story v produkciji Gunille Heilborn in Viharni vrh Emily Brontë v produkciji moment:teater.

Mojca Podlesek, 19. 10. 2016
Švedski fokus, 1. dan
Mojca Podlesek, 20. 10. 2016
Švedski fokus, 2. dan
Mojca Podlesek, 18. 10. 2016
Tujina 1 > Slovenija > Tujina 2
Mojca Podlesek, 21. 10. 2016
Švedski fokus, 3. dan