Žiga Udir, 30. 1. 2021

Zapisi iz brloga: Žiga Udir

Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Žiga Udir: "Ne skrbi me za gledališče, saj sem prepričan, da so gledalci lačni našega druženja v času zdajšnje policijske ure, ravno tako kot mi."
:
:

Žiga Udir / Foto: Peter Uhan

Čas, v katerem živimo, je zahteven za marsikoga, in ker sem v privilegirani poziciji redno zaposlenega, se mi vsako pozitivno opisovanje doživljanja te krize zdi rahlo pokroviteljsko. Po drugi strani smo zasičeni s toliko negativnimi informacijami, da si bom privoščil deliti svoje dojemanje.

V tem času, ko nam je bilo odvzeto marsikaj, sem začel drugače ceniti stvari, ki so se mi do zdaj zdele samoumevne. Kar naenkrat sem v bližini doma spoznal kup sprehajalnih poti, mimo katerih sem šel prej zaslepljen z vsemi mogočimi mislimi, zdaj pa se mi zdijo vredne pozornosti in opažam njihovo lepoto, ob kateri čutim zadovoljstvo. Zdaj je vsak stik z drugim človekom precej manj samoumeven in polnejši kot prej, ko sem bil zasičen z njimi. Računam na to, da se mi bo isto zgodilo ob našem ponovnem stiku z gledališčem in publiko, ter se veselim tega dodatnega elana, ki lahko samo pripomore k večji kreativnosti.
Ne skrbi me za gledališče, saj sem prepričan, da so gledalci lačni našega druženja v času zdajšnje policijske ure, ravno tako kot mi.

Koronavirus, Žiga Udir

V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v rubriki »Zapisi iz brloga« sprašujemo igralce in druge gledališke ustvarjalce, kakšen je to čas, v katerem živimo in kako doživljajo prekinitev stika z gledalci. Navdih za ime rubrike, v kateri objavljamo replike gledališčnikov, smo na portalu SiGledal dobili pri igralki Janji Majzelj, ki se je prva odzvala na naše vabilo in nam poslala svoj zapis.

Simona Špolad, 14. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Žigi Udirju
Mojca Belak, 23. 1. 2021
Pismo mojemu igralcu Žigi Udirju