Magda Lojk, 14. 1. 2021

Pismo igralcem

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Magda Lojk: "Luči ne daje reflektor. Daje jo igralec." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Foto: Pixabay

Španski izraz za 'roditi' je 'dati luč' (dar a luz) – zdi se mi zelo lep.

Igralec prideš iz teme in se v temo vrneš. Vmes se zgodi svetloba. Ta luč je moja in tvoja. Če sem, gledalka, pripravljena v tej luči videti, se prerodim. Če nisem pripravljena, imam kmalu novo priložnost. Spet in spet, dokler me kak žarek tako ne oslepi, da lahko spet vidim.

Če žarek pade na odrske deske, ne vidim nič. Če pade na kožo, vidim vse. Luči ne daje reflektor. Daje jo igralec. Daje jo umetnost.

Naj se luč kmalu spet prižge!

- Magda Lojk

Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Pavla Petač, 12. 1. 2021
Pismo SNG Drama Ljubljana
P. M. Ž., 11. 1. 2021
Pismo Dušanu Jovanoviću
Simona Kosi, 13. 1. 2021
Pismo Operi in baletu SNG Maribor
Blaž Valič, 1. 1. 2021
Pismo mojim kolegicam in kolegom
Neja Čop, 22. 1. 2021
Pismo kolektivu SNG Drama Ljubljana
Mojca Belak, 23. 1. 2021
Pismo mojemu igralcu Žigi Udirju
Liza Privošnik, 25. 1. 2021
Pismo SNG Opera in balet Ljubljana