Iza Napotnik, 8. 11. 2020

Pismo gledališču

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Iza Napotnik piše gledališču.
:
:

Foto: Pixabay

Od vedno mi je bilo gledališče ena fina reč, ne vem pa, če bi tole pismo lahko pisala le eni osebi. Predstave sem vedno dojemala kot osupljiv rezultat mnogih umetnikov: režiserjev, igralcev, dramaturgov, scenografov, glasbenikov, vizažistov, kostumografov, lučkarjev, koreografov in še koga. Vsem tem ljudem bi rada sporočila, da opravljajo res super delo, ki ga izjemno cenim. Rada imam občutek, ki ga dobiš, ko se ugasnejo luči, zdi se ti, da sta za uro in pol na svetu le ti in oder. Ko si po koncu predstave oblečeš plašč in pomisliš, da je to razlog, zakaj živimo: da pomislimo na stvari iz druge perspektive, dvomimo v naša prepričanja in odkrivamo povsem nove svetove. Svetove, ki jih ne bi nikdar odkrili, če ne bi bilo umetnosti, ki nas skorajda prisili, da se za trenutek ustavimo, o stvareh bolj razmislimo in jih opazujemo z drugačnega zornega kota. Rada imam občutek, ki ga dobiš, ko stopiš pozno zvečer ob koncu predstave na hladno, tiho ulico in še kar razmišljaš o predstavi. Razmišljaš, ali so za kostumi skrita sporočila, ukvarjaš se s tem, ali je zgodba morda imela drugačen pomen. Pa občutek, ko se naslednje jutro pogovarjaš z nekom, ki je tudi videl predstavo, in iščeta skupne točke, si izmenjujeta mnenja. Ob tem trenutku se zaveš, kako si majhen in kako zapleten je ta svet. Po nekaj dneh spet nadaljuješ svoje zaposleno življenje, vendar ti za vedno ostanejo te prečudovito nenavadne gledališke izkušnje.

- Iza Napotnik

Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Neža Dvorščak, 7. 11. 2020
Pismo moji igralki Maruši Majer
Nina Slanič, 8. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Marku Mandiću
Tamara Matevc, 6. 11. 2020
Pismo Evi Mahkovic
Tina Mojzer, 7. 11. 2020
Pismo Mateji Koležnik
Ajda Bukovec, 7. 11. 2020
Pismo režiserju Tomiju Janežiču
Neža Pogorevc, 9. 11. 2020
Pismo moji igralki Nataši Matjašec Rošker
Maša Vasiljević, 9. 11. 2020
Pismo SNG Drama Ljubljana
Andreja Pevec Podgornik, 11. 11. 2020
Pismo mojemu gledališču
Ronja Matijevec Jerman, 10. 11. 2020
Pismo ustvarjalcem predstave Seansa Bulgakov