Ajda Bukovec, 7. 11. 2020

Pismo režiserju Tomiju Janežiču

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Ajda Bukovec piše režiserju Tomiju Janežiču.
:
:

Tomi Janežič / Foto: Katja Legin

December 2018. Ura je 11.00. Sedim na oranžni vreči za sedenje v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča. Sedim in se sprašujem, ali bom soboto res zapravila z gledanjem deseturne predstave. Predstava se začne in znajdem se v svetu raznolikih zgodb. Na robu odra z računalnikom v naročju sedi Tomi Janežič in vsake toliko posega v odrsko dogajanje; skupaj z ostalimi gledalci in Anjo Novak jem rafaelo; na leseni pručki sedim na odru za zaprtimi rdečimi zavesami in sledim izpovedi Matije Vastla; napeto poslušam Mozartovo arijo, ki jo poje Blaž Šef, oblečen v angelski kostum; sedim na zgornjem odru SMG-ja in gledam Staneta Tomazina, kako v rjavem kombinezonu teka po dvorani med stoli, pokritimi s polivinilom. Ura je 21.00. Ganjeni od ranljivosti igralcev in režiserja mi med končnim aplavzom po licu priteče solza. Sobota nikakor ni bila zapravljena.

Režija in dramaturgija Tomija Janežiča je bila izvrstna, igra neopisljiva, kostumografija neverjetna in scenografija nepozabna. Hvala, Tomi, za to nepričakovano interaktivno dogodivščino, med katero so se solze iz prizora v prizor izmenjavale s smehom. Za deseturno predstavo, ki je minila prehitro. Čeprav je bila to edina predstava, ki sem jo imela priložnost videti pod tvojo režijo, se že neizmerno veselim naslednje.

Hvala vsem igralcem, scenografu, kostumografinji, lučkarjema in ostalim, hvala Simoni Semenič in navsezadnje hvala Mladincu, kamor se vsakič znova vračam s še večjim veseljem. Upam, da se bomo lahko v gledališča čim prej vrnili, do takrat pa me na vse vas vsak dan spomni bel listek na steni moje sobe z napisom 'še ni naslova'.

- Ajda Bukovec

Koronavirus, Tomi Janežič

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Anja Mugerli, 5. 11. 2020
Pismo moji igralki Arni Hadžialjević
Mojca Kolar, 5. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Branku Jordanu
Martin Lissiach, 6. 11. 2020
Pismo gledališki publiki
Tamara Matevc, 6. 11. 2020
Pismo Evi Mahkovic
Tina Mojzer, 7. 11. 2020
Pismo Mateji Koležnik
Neža Dvorščak, 7. 11. 2020
Pismo moji igralki Maruši Majer
Nina Slanič, 8. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Marku Mandiću
Iza Napotnik, 8. 11. 2020
Pismo gledališču
Neža Pogorevc, 9. 11. 2020
Pismo moji igralki Nataši Matjašec Rošker
Tomi Janežič, 30. 11. 2020
Zapisi iz brloga: Tomi Janežič
STA / Maja Čehovin Korsika, 30. 1. 2021
Tomi Janežič: Fascinira me celovitost gledališke izkušnje