Ronja Matijevec Jerman, 10. 11. 2020

Pismo ustvarjalcem predstave Seansa Bulgakov

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Ronja Matijevec Jerman piše ustvarjalcem predstave Seansa Bulgakov ali natančneje Matiji Solcetu, Tomášu Žižki, Tjaši Bertoncelj, Benjaminu Zajcu, Branetu Solcetu, Kristjanu Vidnerju, Gregorju Gobcu, Ani Duši, Gašperju Malnarju, Mihi Arhu in Filipu Šebšajeviču.
:
:
Foto: Miha Fras
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Seansa Bulgakov je bila po skoraj štirimesečni karanteni prva in na žalost edina predstava, ki sem si jo utegnila ogledati (že drugič). Prvič sem jo videla kot zaključni del Vražjega triptiha v Tunelu Lutkovnega gledališča. Že takrat me je predstava močno očarala. Je namreč odlična mešanica humorja, drame, zmede, napetosti in zelo zanimive zgodbe, skozi katero nas trije igralci popeljejo z domiselnim prepletanjem songov, lutk, igre in pripovedovanja. Ko sem po predolgem obdobju brez gledališča videla, da bo ponovno uprizorjena julija na odprtem odru na muzejski ploščadi, sem jo z veseljem gledala še enkrat. Občutek pa je bil še toliko bolj poseben, ker me je predstava končno spet popeljala v neko normalnost, počutila sem se, kot da je za trenutek vse spet običajno, okoli mene so sedeli ljudje in bila sem v »gledališču«, ki je bilo pred karanteno eno od mojih najljubših dejavnosti. Zato je to pismo predvsem zahvala vsem ustvarjalcem, ki so nam tudi v malce težjih časih poskusili približati gledališče, vsem, ki so igrali na zunanjih odrih s kopico motenj, vsem, ki so igrali pred na pol praznimi dvoranami, in vsem, ki so predstave objavljali na spletu. Hvala, ker ste meni in mnogim polepšali to zmedeno leto, in hvala, ker se trudite kljub skoraj nemogočim okoliščinam.

- Ronja Matijevec Jerman

Koronavirus, Seansa Bulgakov

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Nina Slanič, 8. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Marku Mandiću
Iza Napotnik, 8. 11. 2020
Pismo gledališču
Neža Pogorevc, 9. 11. 2020
Pismo moji igralki Nataši Matjašec Rošker
Maša Vasiljević, 9. 11. 2020
Pismo SNG Drama Ljubljana
Tamara Šmit, 10. 11. 2020
Pismo igralcu Primožu Bezjaku
Nuša Komplet Peperko, 11. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Roku Kravanji
Eva Karolina Soršak, 11. 11. 2020
Ljubezensko pismo SNG Maribor
Kaja Novosel, 12. 11. 2020
Pismo namišljenemu abonmaju