Pia Vatovec bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Pia Vatovec

Pia Vatovec je dramaturginja, dramatičarka in scenaristka, ki trenutno končuje magistrski študij umetnosti giba na AGRFT. Leta 2016 je na 46. tednu slovenske drame prejela nagrado za mlado dramatičarko. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Jana Podbevška. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Pod snegom Saše Pavček.


Pia Vatovec / Foto: Osebni arhiv

Čeprav me moje žanrske in slogovne preference pri branju dramskih besedil po navadi zapeljejo v precej drugačne vode, je besedilo Pod snegom avtorice Saše Pavček na nek poseben način takoj pritegnilo mojo pozornost; izpustilo pa je ni vse do zadnje replike, ki se mi je usedla nekam globoko v drobovje in me, tako vsaj sumim, najbrž še lep čas ne bo nehala preganjati. Avtorici s pomočjo likov in dramske situacije že na začetku uspe vzpostaviti zelo specifično poetično atmosfero, ki v nekakšnem sanjavem ritmu narekuje izredno učinkovito in mojstrsko postopno podajanje informacij o dogajanju. To dogajanje ves čas lebdi v nekem vmesnem prostoru, ki se spretno izmika vklenitvi v kakršno koli konkretno resničnost – a ravno to je tista čarobna neotipljivost, ki dramo dela tako zelo resnično.

Ker sem štafeto prejela iz rok svojega nekdanjega urednika pri portalu Koridor – križišča umetnosti, jo ohranjam “v družini” in jo predajam svoji nekdanji sourednici odrske redakcije Ajdi Bračič.

 

Povezava: Saša Pavček: Pod snegom


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pia-vatovec-bere-sodobno-slovensko-dramo