Nina Čehovin bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Nina Čehovin

Nina Čehovin je kostumografinja, ki si utira profesionalno pot po nedavno končanem študiju scenskega oblikovanja na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V zadnjem obdobju je sodelovala pri več gledaliških, filmskih in televizijskih produkcijah, nazadnje pri avtorskem projektu po motivih kratke proze Raymonda Carverja "O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni" v režiji Maše Pelko na odru Male drame. Štafetno palico je prejela od stanovske kolegice Katarine Šavs. Med brskanjem po SiGledalovem iskalniku dramskih besedil so jo pritegnila besedila Mateje Perpar. Zanimivi so ji bili že naslovi njenih dramskih tekstov. Bralcem se je odločila priporočiti dramo Fant mi piše slabo poezijo.


Foto: Maša Jurgelj

Dramski tekst je kratek, a intenziven in odličen za uprizoritev na odru kot miniaturka ali tako aktualno »po motivih«. Žensko-moški odnosi so vedno zanimivi in konkretni odnos med Bianko in Tiborjem me je v poplavi serij na temo partnerskih odnosov in različnih pogledov na isto situacijo v konkretnem odnosu (npr. serija Prevara, angl. The Affair) zopet opomnil na to dvojnost, ki je vedno prisotna v vseh odnosih. In na tisti »kaj pa če bi …«, ki je v gledališču mogoč. V realnem svetu pač ne. Situacij ni mogoče »odigrati na drug način, znova«.

Prikaz razlik med osebama, ki ne prihajata iz enakih družbeno-socialnih okolij, a sta vseeno pristali skupaj, me je zintrigiral zaradi mojega lastnega vedno znova in nikoli zares razrešenega preizpraševanja, ali se nasprotja res privlačijo.

Vojna in mir.

Konca sta dva – prvi se zaključi z grenko kavo, drugi pa s sladkano.

Bralcem ponuja oboje.

Po želji.

Povezava: Fant mi piše slabo poezijo


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nina-cehovin-bere-sodobno-slovensko-dramo