Lara Gobec, 25. 6. 2021

Lara Gobec bere sodobno slovensko dramo

Lara Gobec je študentka prava, ki skuša postati pesnica. Trenutno živi v Celju, kjer občuduje metulje. V branje priporoča dramski tekst All about smokers avtorice Jere Ivanc.
:
:

Foto: LR Photography

CARPE DIEM IN ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU   

»I don’t need to make decisions. Some people, you two included, need a concept of decision because it gives them feeling that they are the ones who control their lives,« se glasijo besede strastne kadilke Marle, ki se ne želi podrediti vseobsegajoči protikadilski kampanji. Sterilnost, čistost lastnega telesa daje sodobnemu človeku ujetem v vorteksu političnih nemirov in negotove prihodnosti občutek varnega pristana. Deodoranti s čudovitimi vonjavami, ki preženejo smrad. Pincete, ki odstranijo trdovratne in mastne dlake. Razkužila, ki ubijejo vse žive in migetajoče enocelične organizme v naših kožnih gubah.

Najboljše prijateljice Marla, Camilla in Gipsy se zdijo kot trije človeški tipi, ki se vsaka na svoj način sooča z ostrim družbenim neodobravanjem kajenja. Marla se ne podreja družbenim normam in kadi cigareto za cigareto. Ko bo pokadila svojo zadnjo cigareto, jo bo, do takrat pa carpe diem. Sedanjost vpija počasi in je ne potvarja, temveč jo sprejema. Ne oklepa se stvarnosti ali kakršnihkoli ideologij, koncev se ne boji in samo je. Spominja na arhetip boemskega umetnika, ki ga sfere družbenega življenja nekaj časa imajo za eksotičnega in ekscentričnega, dokler ga ne izobčijo, zato tudi Marlin tragičen konec ni presenetljiv.

Gipsy se oklepa kajenja kot zadnjega koščka svoje identitete v krušljivem svetu in si želi ustvariti neskončno zalogo tobaka. Samo sebe okliče za »decent smoker«, saj ne kadi, kadar drugi jedo kot da bi se želela opravičevati za svoje družbeno nesprejemljive navade. Zdi se, da nezavedno tudi sama čuti, da je odpadnica. Vseobsegajočem družbenem  razpoloženju je namreč težko ubežati. Kljub vsemu se s svojo anomalijo pomiri, si prižge cigareto in se odloči v njej uživati po »carpe diem«.

Camilla je družbena  konformistka, ki se odloči spremeniti svet na bolje. Da se ne bi soočila z lastno bolečino skuša reformirati svoji prijateljici. Gipsy diagnosticira z izmišljeno duševno motnjo, Marli skuša dopovedati, da njen carpe diem ni resničen. Neposlušnost njenih prijateljic jo privede do roba in ju ustreli. Sovražiti in hladnokrvno ubijati je zanjo namreč lažje kot še naprej gojiti ljubeče odnose. Igrati aktivista pomeni biti družbeno koristen, kar daje čustveno odmaknjenim posameznikom nekakšen smoter. Vendar temu sledi neizogiben prehod v stanje popolne otopelosti in mehanske učinkovitosti.

Sprva se ideja protikadilske kampanje zdi precej nedolžna in mogoče celo koristna. Vendar s pretiranim paternalističnim odnosom do posameznika tvorimo svet terorja. Kjer so oblastne strukture tiste, ki usmerjajo naša življenja in pravijo, da se nikomur ne bo zgodilo nič hudega, če bomo pridni in se držali pravil. Takšne božje prerokbe me spremljajo, ko gledam filme in se čudim ljudem, ki na javnem prevozu ne nosijo mask. Vsseno pa še prisegam na rokovanje z dlanmi.

Povezava: All about smokers

Jera Ivanc, All about smokers

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Mojca Radkovič, 28. 5. 2021
Mojca Radkovič bere sodobno slovensko dramo
Maca Jogan, 18. 6. 2021
Maca Jogan bere sodobno slovensko dramo
Lara Ekar Grlj, 11. 6. 2021
Lara Ekar Grlj bere sodobno slovensko dramo
Neža Dvorščak, 21. 5. 2021
Neža Dvorščak bere sodobno slovensko dramo
Franjo Frančič, 2. 7. 2021
Franjo Frančič bere sodobno slovensko dramo
Kaja Šoštarec, 9. 7. 2021
Kaja Šoštarec bere sodobno slovensko dramo
Paloma Pertot, 16. 7. 2021
Paloma Pertot bere sodobno slovensko dramo
Aljaž Primožič, 23. 7. 2021
Aljaž Primožič bere sodobno slovensko dramo
Andraž Gombač, 30. 7. 2021
Andraž Gombač bere sodobno slovensko dramo
Lara Gobec, 16. 3. 2021
Pismo Aljažu Jovanoviću