Kaja Šoštarec, 9. 7. 2021

Kaja Šoštarec bere sodobno slovensko dramo

Kaja Šoštarec je študentka kulturologije, ki z užitkom srka besede, se spogleduje s poezijo in občasno nabrusi konice pisal izpod desnice. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok kolegice Mojce Radkovič. S pomočjo iskalnika SiGledal je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in si izvolila dramo Preblizu avtorja Jaše Kocelija.
:
:

Foto: Kristijan Erjavec

Čez dve uri se pa dava dol, kot da sva se ravnokar spoznala in je kemija eksplodirala.

Zrcalo sodobnih partnerskih odnosov, ki se gibljejo po silnicah navidezno opozicijskih binarnosti.
Besedilo pronica skozi moškega in žensko, ki pronicata drug skozi drugega. Gre za tekoče izmenjavanje trenutkov – začetkov, koncev in sredin, z vsemi prihajanji, iztekanji in tišinami, ki so vedno preglasne. Dogajanje je umeščeno tja, kjer gorijo krila in kjer so solze mokre.

Faktografski podatki o tekstu pravijo, da v zasedbi nastopata dve osebi – ena ženska in en moški – branje pa omogoča uvid v raznoliko paleto osebnosti, vlog, značajev in odtenkov, ki se rojevajo med vrsticami.

Podarim mu trebuh, prsi, vrat, ustnice. 

Preplet mesene surovosti in mehkobe intimnosti pri bralcu spodbuja nenehno prevpraševanje, raziskovanje in odkrivanje, ki je zaradi večplastne narave medčloveških odnosov neizogibno in brezkončno.

ON: Kaj, če bi bila samo midva in ničesar več?
ONA: Potem bi bil tak dolgčas, da bi se ubila.

Zapis izpod peresa Jaše Kocelija ne predstavlja navodil za uspešne ali učinkovite heteroseksualne odnose. Razgalja zgolj neizbežno mnogoličje obstajanja, ki lahko služi kot uteha, da prave poti v resnici ni.

Sposodila sva si življenje od nekoga drugega in zdaj seksava v vzporednem vesolju.

Povezava: Preblizu

Jaša Koceli, Preblizu

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Maca Jogan, 18. 6. 2021
Maca Jogan bere sodobno slovensko dramo
Franjo Frančič, 2. 7. 2021
Franjo Frančič bere sodobno slovensko dramo
Lara Gobec, 25. 6. 2021
Lara Gobec bere sodobno slovensko dramo
Lara Ekar Grlj, 11. 6. 2021
Lara Ekar Grlj bere sodobno slovensko dramo
Paloma Pertot, 16. 7. 2021
Paloma Pertot bere sodobno slovensko dramo
Aljaž Primožič, 23. 7. 2021
Aljaž Primožič bere sodobno slovensko dramo
Andraž Gombač, 30. 7. 2021
Andraž Gombač bere sodobno slovensko dramo
Ivana Zajc, 27. 8. 2021
Ivana Zajc bere sodobno slovensko dramo
Davorin Juhart, 31. 10. 2021
Davorin Juhart bere sodobno slovensko dramo