Agnes Cankar, 4. 6. 2021

Agnes Cankar bere sodobno slovensko dramo

Agnes Cankar je ljubiteljica francoskih rogljičkov in kave, dolgih sprehodov in dobrih filmov. Je študentka prvega letnika filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V branje priporoča dramski tekst Vse OK avtorice Simone Hamer.
:
:

Foto: Maja Krvina

"Mlada, naivna in pridna. Ubijalska kombinacija."

Sprejmeš nek job, ker je priročno, ker je prek študenta, ker kuhat kave in mešat limonade se lahko nauči kdorkoli. Ker je urna podstavka čez 5,50 € in se to v primerjavi z ostalimi sliši kot ena izmed boljših plač. Vzameš ta job, ker rabiš plačat račune, pa stanovanje, pa bencin, pa avto, pa dnevne kavice in kosila.

"In potem je nek petek, nekega novembra, na nekem team buildingu.
Mogoče celo v sobah pobega,
to bi bila vrhunska ironija!
Čakajoč – kot tile tukaj – na šefovo dovoljenje za odhod domov, me prestreli spoznanje, da
sem zombi. Kot tile tukaj! Da je moj lajf postal ena sama službena obveznost. Da sem
zjebana, zgarana, živčna, depresivna ...
- Faking zombi.
V to sem zrasla.
In sploh nisem opazila. Kdaj sem nehala bit živa. Jaz."

Vse OK je dramsko besedilo Simone Hamer. Je zgodba o službenem timbildingu v sobi pobega. O prisilnem službenem timbildingu, za katerega se vsi prepričujejo, da je dobra stvar. Da zna koristiti vsakemu, da se bolj poveže z drugimi, utrdi stike in odnose.

Kdo postaneš, ko se zaposliš? Kaj postaneš? Vso svojo energijo in čas vlagaš v službo, za katero si na koncu dobro plačan. Čeprav te boli kurac za celoten kolektiv, šefa in vse naloge, se še vseeno vsak dan prikažeš na delovnem mestu. Rutinsko, samo zato, ker moraš. Ker je to postala tvoja dolžnost. Ker vse, kar ti zdaj si, je tvoja služba. Zakaj? Ker edino tako preživiš. Ker od umetnosti ni mogoče živeti. Ker se je lažje sprijazniti z redno službo, od katere imaš vedno pozitivno bilanco na bančnem računu, kot pa loviti svoje sanje.

Neredno zaposleni posamezniki, med njimi so kvazi influencer, računovodje, vzgojiteljice, vodje marketingov, in mogoče se vmes najde kakšen umetnik. Po možnosti faliran. Vsak drugi kadi tobak, vsak tretji pa še vedno živi pri starših. Ni vmesne faze, so tisti, ki so že skoraj poročeni in načrtujejo otroke, in tisti, ki še kar delajo prek študenta, kupujejo status in safrajo pred filofaksom. Tisti, ki so v zvezi, so v njej že od gimnazijskih let, vseljeni v skupno stanovanje, v katerem ne potrebujejo drugega kot TV in kavč.

Vendar to o tebi ne pove ničesar.
Poleg službe te pač ne definira nič drugega.
Družba ni služba in služba ni družba.

Povezava: Vse OK

Simona Hamer, Vse OK

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Mojca Radkovič, 28. 5. 2021
Mojca Radkovič bere sodobno slovensko dramo
Lara Ekar Grlj, 11. 6. 2021
Lara Ekar Grlj bere sodobno slovensko dramo
Gašpar Marinič, 14. 5. 2021
Gašpar Marinič bere sodobno slovensko dramo
Neža Dvorščak, 21. 5. 2021
Neža Dvorščak bere sodobno slovensko dramo
Maca Jogan, 18. 6. 2021
Maca Jogan bere sodobno slovensko dramo
Lara Gobec, 25. 6. 2021
Lara Gobec bere sodobno slovensko dramo
Franjo Frančič, 2. 7. 2021
Franjo Frančič bere sodobno slovensko dramo
Kaja Šoštarec, 9. 7. 2021
Kaja Šoštarec bere sodobno slovensko dramo
Paloma Pertot, 16. 7. 2021
Paloma Pertot bere sodobno slovensko dramo