Lara Gobec, 16. 3. 2021

Pismo Aljažu Jovanoviću

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Lara Gobec: "Še danes jo imam nalepljeno na steni. Tiho utripa in me kliče k sebi." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Aljaž Jovanović / Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Še danes jo imam nalepljeno na steni. Porumenelo in zbledel napis: PARTER LEVO, 3. vrsta, 5. sedež. Ob meni je sedela starejša gospa, ki si je vmes postregla s frutabelo. Mogoče je imela sladkorno, kaj pa vem. Pred mano študent režije z ogromno frizuro, ki se nasmiha svojim prijateljem. Dvorana ni polna in postavitev na odru je čisto preprosta.

Utripalo je kot nekakšen val, ki pride čisto počasi in te potem odnese s sabo. Kot da si njegov znanec, ki ga že res dolgo ni videl. Da si zapomniš, kdaj si kradel. Polikarpove besede iz tvojih ust, ki so odmevale med nami. Se usedle med vršičke ušesnega masla in tam ostale. Izidorjeva roka, ki je udrihala po leseni mizi, da se je nekaj v nas počasi prelomilo. In dobro se je prelomilo.

In nisi bil več sam svoj ekosistem, ampak le še en vojščak, ki se po ničemer ne razlikuje od drugih. Z nas je bilo sprano čisto vse, ves balast, kič in nepotrebne geste. Samo mi, ki utripamo skupaj s tabo. Da si zapomniš, kdaj si kradel. Gospa s frutabelo nanjo pozabi. Študent režije se ne smeji več. Jaz pa samo sem nekje tam, v tretji vrsti.

Še danes jo imam nalepljeno na steni. Tiho utripa in me kliče k sebi. Da si zapomniš, kdaj si kradel.

- Lara Gobec

Koronavirus, Aljaž Jovanović

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Aljaž Primožič, 6. 3. 2021
Pismo gledališki pedagoginji Špeli Šinigoj
Tone Smolej, 9. 3. 2021
Pismo gledališču
Tanja Žigon, 10. 3. 2021
Pismo vsem igralcem in igralkam
Lidija Golc, 11. 3. 2021
Pismo Aleksandru Tolmaierju
Igor Žunkovič, 9. 3. 2021
Pismo igralcu
Vid Palčnik, 17. 3. 2021
Pismo Branku Završanu
Nina Cijan, 18. 3. 2021
Pismo gledališču
Lara Gobec, 25. 6. 2021
Lara Gobec bere sodobno slovensko dramo