SSG Trst, 8. 5. 2010

Komedija s posvetilom

Slovensko stalno gledališče Trst: Peter Quilter, DUETI, premieri 8. in 9. maj 2010, režiser Matjaž Latin.
:
:

Dueti / foto Agnese Divo

Peter Quilter je Duete posvetil Neilu Simonu, finančno najbolj uspešnemu piscu vseh časov.

Kakor jaz gledam na svet, je življenje tako žalostno kot zabavno. Ne morem si zamisliti komične situacije, ki ne bi hkrati bila boleča. Včasih sem se spraševal: kaj je to šaljiva situacija? Zdaj pa se sprašujem: kaj je to žalostna situacija in kako jo lahko prikažem na šaljiv način?

(Neil Simon)

Neil Simon je v zadnjih petdesetih letih ponudil edinstven, empatičen in duhovit pogled v „ameriški lik“ skozi film, televizijo in gledališče. „Če bodo v Broadwayu kdaj postavili spomenik v čast zavetniku smeha, bi ta moral biti posvečen Neilu Simonu,“ je napisal Time Magazine. Tako film kot televizija bi lahko tudi imenovala najbolj plodnega in popularnega ameriškega dramatika v ZDA za zavetnika smeha.
New York - mesto, ki je tako močno zaznamovalo njegovo življenje in delo - ga je posebno počastilo, tako da je postal prvi živeči dramatik, po katerem se neko broadwaysko gledališče imenuje; Neil Simon Festival v Cedar City v Utahu pa je prvi potekajoči festival na svetu, namenjen čaščenju in hranjenju njegovih del.
Neil Simon je poživil oder z ganljivimi zgodbami in norčavimi liki, morda pa je njegova najpomembnejša zasluga ravno sposobnost ustvarjanja humorja iz vsakdanjosti in težav preprostih ljudi. O Simonu je igralec Jack Lemmon dejal: „Neil ima posebno nadarjenost za ustvarjanje likov - in pri tem tudi glavnih likov, za katere naj bi mi navijali -, ki so popolnoma pokvarjeni. Imajo šibkosti. Imajo napake. So pa človeška bitja. Niso vsi slabi ali pa vsi dobri; ampak so ljudje, ki jih mi poznamo.“

Povezave:

- Več o predstavi
- Matjaž Latin na Geslu
- Matjaž Latin na Repu
- Fotogalerija na SiGledal

 

Matjaž Latin, SSG Trst

Miha Trefalt, 19. 2. 2010
Pa zakaj moramo biti tako sami
Primož Bebler, 21. 1. 2010
Namesto dnevnika
SSG Trst, Iz gledališkega lista, 21. 1. 2010
Potrebujete mojo biografijo?
SSG Trst, Iz gledališkega lista, 21. 1. 2010
Enodejanke A.P. Čehova
Marko Sosič, 25. 3. 2010
Dnevnik
Josip Vidmar, 25. 3. 2010
Ivan Aleksandrovič Gončarov
Sprašuje Miha Trefalt, 15. 1. 2010
Pogovor z dramatikom Faustom Paravidinom: zgodba o napaki
Željka Udovičič , 21. 1. 2010
Beseda, dve – tri ...
Sprašuje Tea Rogelj, 8. 5. 2010
Vroče!