Birgit Van Ackere bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Birgit Van Ackere

Birgit Van Ackere študira ruščino, bolgarščino in slovenščino na Oddelku za vzhodnoevropske jezike in kulture na Univerzi v Gentu v Belgiji. Pri pouku slovenščine je imela priložnost prebrati eno dramsko besedilo v slovenščini. Izbirala je lahko med štirimi dramami, a jo je drama 'Črkolandija' Maje Gal Štromar takoj zanimala. V besedilu se Bine in Ana igrata s črkami, dokler se abeceda ne ujezi in napove stavko. Ali bosta Bine in Ana ponovno prepričala abecedo v prijateljstvo?


Foto: osebni arhiv

Zanimivo mi je bilo, kako prepoznavna je bila situacija. Vidimo otroka, ki še nočeta spati in zato si izmišljujeta izgovore. Želita si prebrati še eno pravljico, vendar so črke začele leteti iz knjige. Poskušata najti rešitev in s svojo domišljijo prideta do Črkolandije. Igrata igro s črkami, nato pa črke pokličeta. Opravičujeta se in rada bi, da bi črke spet postale prijateljice. Na sestanku se črke odločajo o njihovem odgovoru. Po dolgem premisleku se odločijo, da bodo spet vse prijateljice. Očetu sta potem celo pripovedovala o svoji pustolovščini. Problem je bil rešen in Bine in Ana končno odideta spat.

Zelo zanimiv tekst, ki sem ga z veseljem prebrala. Otroci so zelo kreativni in starši se lahko iz tega veliko naučijo :). Upam, da bom lahko v prihodnosti gledala slovensko dramo v resničnem življenju. Navdušuje me svet otrok in tega, kako se z njim spopadamo kot odrasli.

Povezava: Črkolandija


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/birgit-van-ackere-bere-sodobno-slovensko-dramo