Anika Velišček, 19. 3. 2021

Anika Velišček bere sodobno slovensko dramo

Anika Velišček je s pomočjo SiGledalovega iskalnika prebrskala bazo sodobnih slovenskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči besedilo Andreja Rozmana - Roze Hiphophondrija.
:
:

Foto: osebni arhiv

To so zihr dokazi, da je Hiphophondrija odlična: nj povem, d sm se zlo nasmejala, parkrat še dihat nism mogla. Zares. Ta smeh je biu tud grenak, sj sm se zavedla, kolk je v tem smehu žalostne resnice. Med branjem (in smejanjem) sem si živo predstavljala, kako bi tole zgledal v gledališču s točno določenimi igralci iz točno določnga slovenskega gledališča. Mogoč sm pa zdej komu idejo dala?!

V bogatem naboru besedil sem iskala komedijo, in sicer po ključni besedi humor. Prva med zadetki je bila Hiphophondrija Andreja Rozmana - Roze iz leta 2011. Brez pomisleka sem se odločila za branje, saj je Roza kakovosten in vedno zanimiv, duhovit in nabrit pesnik, pisatelj in dramatik za otroke in odrasle. Takoj sem opazila naslov, ki da kmalu vedeti, da sta bila Rozmanov navdih francoski komediograf Molière in komedija Namišljeni bolnik. Če že leto dni ves čas govorimo o bolezni/-h, je to besedilo kot nalašč za branje. Še posebej, ker je začinjeno z družbeno kritiko.

Glavna skrb bogataša (in hipohondra) Arogana, ki ima hči Angelco, na splet priključeno mladenko, mlado ženo Belindo, ljubiteljico alternativne medicine in moževega velikega premoženja, in vedno prisotno poznavalko družinskih razmer ter hišno pomočnico Tončko, je seveda njegovo zdravje. Naroča se na raznorazne preglede, kupuje zdravila, hčer sili v študij medicine, celo zaposli mladega in perspektivnega zdravnika Augusrulusa Leprovščka! A to je le kratka predstavitev.

Dogajanje se zapleta in razpleta v humornem duhu, a ne ostane le na ravni protagonistove skrbi za zdravje in njegove interakcije z bližnjimi, pač pa še kako odslikava razmere v družbi, gospodarstvo, vrednote ljudi, v katerih prepoznamo tudi sebe in svet. Rozovo komedijo odlikujejo tudi iskrivi dialogi, rime, pesmi in sočen pogovorni jezik.

Za konc, kt zdravnica, napišm par zdravil iz te komedije za vse vs, bralci, mogoč se boste razvedril, začudl, prepoznal kaj aktualnga, predvsem pa se nasmejal. Sej smeh je pou zdravja, ne?

***

»Človk je dons veseu.
Kolk je to dobr.«

***

»Dons ni dost, da si bogat,
enak pomemben je poznat
koga z vrha medicine,
da te na tisto listo zrine.«

***

»Politka je vredu. Sam to je nevaren. To si lahko nakopleš tolk sovražnikov k u gradbeništvu, da si ne upaš na cesto, ne da bi se zamaskirou. Medtem k zdravnik ne more bit nš al pa njihov. Zdravnik bo zmer služu na vse strani.«

***

»Ne ve se, kdaj je svet biu ustvarjen,
ne kakšn je njegov namen.
Ker pa je zmerej bl pokvarjen,
ima najbrž rok že potečen.«

***

»Angelina, medicina je prihodnost.«

***

»Zato medicina uradno zdrav, na skrivem pa nove bolezni odkriva, in vsake tolk kkšno med ljudi sprav, in se pol dela, da išče zdravila.«

***

»Zamenat da se vse organe,
ohrant je treba le možgane.
Teh pa, če se z njimi špara,
se preklet doug ne postara.
Zato mogoče dons je žvet
po tamalem tristo let.«

***

»Če okolje, kjer živimo, zanj ni le naraven vir,
ki ga hoče izkoriščat s čim manj stroškov in ovir,
če skrbi za zaposlene in kaj koristnega ustvarja
in se ne ukvarja le s kopičenjem denarja,
potem ne gre za virus in ni treba tablet,
ker tak kapitalizem družba si želi imet.«

***

»Včasih sm po skajpu klepetala vsepovprek,
a odkr sm našla njega, le z njim se hočm ment.
Z nobenm drugm nism počutila se tko fajn,
a on se noče mi več javt, čeprou je skoz online.«

***

Povezava: Hiphophondrija

Hiphophondrija, Andrej Rozman Roza

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.