Zala Horváth, 12. 3. 2021

Zala Horváth bere sodobno slovensko dramo

Zala Horváth je študentka dodiplomskega študija slovenistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. "Grammar freak", ljubiteljica umetnosti, filma, psov in lazanje. V branje priporoča dramski tekst An ban pet podgan avtorja Vinka Möderndorferja.
:
:

Foto: osebni arhiv

»An, ban, pet podgan, kdor ni z nami, ostane sam. An, ban, pet podgan, v kotu stojiš, se milo držiš, vedno si sam in vedno loviš!«

Izbrana problematika, ki je za moje pojme vseprisotna že stoletja. Zloraba otrok – najsi bo psihična, spolna, fizična, duševna ali mentalna. Drama An ban pet podgan že z naslovom spomni na znano otroško izštevanko in asociira na igrivo druženje v šolskih prostorih ali zunaj njih, v tem tekstu pa pomeni nasprotno – neko duševno stisko devetletnega otroka (protagonist), ki se sooča z večkratnimi vsakodnevnimi zlorabami različnih vrst, še posebej spolnimi. Drama Vinka Möderndorferja te posrka vase, napetost je vseskozi vpeta v tekst, to doseže predvsem s prizori kraje, zlorab in umora. Avtor drame nam s stranskimi vlogami prikaže obratno situacijo na drugi strani, to so otroci, katerih starši imajo zadovoljiv zakon in so »družinsko stabilni«. Vinko Möderndorfer s svojo izbiro provokativnih jezikovnih izrazov pokaže realno sliko današnje družbe, socialnih problemov v družini ter problematiko zlorabe otrok in mladih. Tekst prav tako prikaže morebitne posledice zlorab, v tem primeru je to psihična motnja, bipolarnost/shizofrenija (?) … Za komentar te drame sem se odločila še posebej zato, ker trenutna situacija – tj. »karantensko obdobje« – nekaterim predstavlja veliko duševno stisko in brezizhoden položaj, kar (pre)večkrat ostane v zatišju.

Povezava: An ban pet podgan

An ban pet podgan, Vinko Möderndorfer

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.