Lidija Golc, 9. 4. 2021

Lidija Golc bere sodobno slovensko dramo

Lidija Golc je profesorica slovenščine in ruščine, magistrirala je iz didaktike jezika in književnosti. Doslej je objavila šest pesniških zbirk, tri večjezične. Objavlja tudi predstavitve knjig in prireditev, predvsem s tematiko Slovencev na Avstrijskem Koroškem. V branje priporoča dramski besedili Tih vdih Nejca Gazvode in Si b'la tam? Toneta Peršaka.
:
:

Foto: osebni arhiv

Nejc Gazvoda: Tih vdih

Če niste videli predstave Tih vdih, preberite besedilo. Dijake sem na predstavo pripravila, po ogledu smo o njej govorili in pisali, prilagam zapis, objavljen na šolski spletni strani. Še po pol leta si v razredu in na hodnikih slišal: »Si pa res k Tamala.« Ali: »Tist model Janez iz Tihega vdiha … faca.« Ali v razredu: »Sej se lohk še mal pogovarjamo o tistih čudakih iz MGL-ja.«

Ob obravnavi Matjaža Zupančiča (drama Hodnik) so poskočili: »Profesorca, tukaj je tud Tamala.« In so vsi vedeli, kam sodi opomba.

Ogled gledališke predstave Tih vdih v MGL-ju

(Objavljeno na spletni strani SŠFKZ: 12. januarja 2020)

V torek, 5. 11. 2019, ob dvanajstih, smo se skupaj s sošolci odpravili proti Mestnemu gledališču ljubljanskemu. Ob enih so se ugasnile luči in predstava se je pričela. Drama traja eno uro in petdeset minut, a nas avtor Nejc Gazvoda s svojo ekipo motivira z vedno novimi dogodki in napetim dialogom, značilnim za naš čas. – Zgodba govori o družini, ki je pred enim letom izgubila očeta in moža. Na ta dan najmlajša članica družine ”Tamala” odhaja v Ljubljano študirat medicino. V drami nastopata tudi starejša sestra in brat, ki se soočata vsak s svojimi problemi (neplodnost in otrok iz prejšnje zveze), in pa mama, ki seveda ne razume njihovih težav. Tamala zgodbo pred občinstvom razvija tako, da se vrača nazaj v času, ko riše album za svojo mamo. Takrat, ko zgodbo pripoveduje oziroma se ta odvija pred nami, je namreč Tamala stara že štirideset let. Ljudje okoli nje so se spremenili, nekaterih morda celo ni več. V enem dejanju se pred občinstvom razplete družinska zgodba, v kateri se lahko najde vsak od nas. Predstava se nas je dotaknila, ker je sodobna in prikazuje družinske odnose skozi smeh in solze.

Avtor/-ica prispevka: Tara Delič, 4. Zb

 

Tone Peršak: Si b'la tam?

Drama prikazuje oddaljevanje zakonskega para: vsak živi v svojem intelektualnem, kariernem in osebnostnem mehurčku. Čeprav se Barbara in Miro tega občasno zavesta, pa obema ego onemogoča, da bi situacijo opazila, jo začela reševati in jo morda celo rešila. Všeč mi je, da ni veliko podatkov o njuni službi, družinah, prijateljih, celo otrok nimata, torej je drama res osredotočena na problem. Tako le od zunaj lahko opazujemo stopnjevanje njunega oddaljevanja, poudarjeno z gibanjem po stanovanju, s prehranjevanjem in gledanjem TV. Didaskalije so integralni del besedila in podčrtajo problem. Jezik je naravno pogovoren.

mag. Lidija Golc

V Ljubljani, 24. marca 2021

Povezava: Tih vdih
Povezava: Si b'la tam?

Tih vdih, Nejc Gazvoda, Si b'la tam?, Tone Peršak

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Lidija Golc, 11. 3. 2021
Pismo Aleksandru Tolmaierju