Ana Penca bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Ana Penca

Ana Penca, študentka dramske igre na AGRFT, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Timoteja Novakovića. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Ljubi Vili Simone Semenič.


Ana Penca / Foto: Maruša Penca Kocjan

Nekateri bi rekli, da sem še zelo mlada, moj bratec pa bi rekel, da sem odrasla in da sem zato stara.
Jaz se počutim predvsem zelo vmes. Stara mlada sem. Ko sem imela deset let, so bile knjige moj drugi dom. Bile so moj svet in moje sanje. Brala sem vse, kar mi je prišlo pod roke. Potihoma, a vztrajno smo se s knjigami oddaljevale in kar težko mi je, ko ugotavljam, da si že nekaj časa ne vzamem dovolj časa in energije, da bi brala toliko, kot si želim.
Hvala, Timotej, da si mi s predajo štafete dal motivacijo, da sem si vzela čas za "knjige". Ravno prav stara sem, da sem odkrila eno "ta pravo" sodobno slovensko dramo zase!

V zadnjem času veliko razmišljam o razmerjih v partnerskih odnosih in o razmerju med dvema, ki se ljubita.
Ali je to eno in isto ali zakaj je mogoče, da se med seboj dejansko (lahko) izključuje? Ali svojega človeka resnično ljubim zaradi njega samega?
Drama Simone Semenič z naslovom Ljubi Vili mi je dala ogromno materiala za razmišljanje in poglabljanje v ta in druga podobna vprašanja.
Z obilo humorja in čudovito ljubkih situacij se Simona loteva pravzaprav srhljivega pojava ... lastninjenja človeka.
Morda je mišljenje, da nam nek človek pripada in da je za nas samoumeven, predvsem posledica materializma in osredotočenosti na fizični odnos z njim. Če je njegovo telo blizu nas, je blizu našega srca tudi njegovo? Kaj pa daleč od oči, daleč od srca? In to, ali ljubim človeka zaradi njega samega ali zaradi tega, kako se počutim, ko sem z njim, in zaradi tega, kdo postanem (mnogo boljša verzija sebe), ko sem z njim, to me resnično bega. Kako naj vem? Ali resnično vidim tistega, ki stoji pred menoj, ali zrem le v svoje zrcalo?
Dramski tekst v branje priporočam vsem, ki vam je pri srcu drama absurda (meni atmosfera, sama situacija in kraj dogajanja absurdno dišijo), vsem, ki radi razmišljate o ljubezni in o odnosih, in čisto vsem, ki imate radi "kaj dobrega za pod uč".

Štafeto predajam Jerneju Gašperinu z mislijo na njegov bistri smisel za humor in razgledanost, ki ga bosta ob prebiranju dram nedvomno vodila do novih dragocenih spoznanj.

 

Povezava: Simona Semenič: Ljubi Vili


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ana-penca-bere-sodobno-slovensko-dramo