STA, 2. 10. 2020

V Gledališču Koper premiera predstave Hiša Bernarde Alba

V Gledališču Koper bodo drevi premierno uprizorili predstavo Federica Garcia Lorce Hiša Bernarde Alba v režiji Yulie Roschina, ki je koprodukcija z Dramo SNG Maribor in SNG Nova Gorica. Naslovno vlogo v zgodbi o ujetosti in nemoči skupine žensk bo odigrala Mojca Partljič.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Kot je ob nedavni novinarski konferenci pred premiero pojasnila režiserka Yulia Roschina, ki je z dramaturginjo Ano Kržišnik Blažica poskrbela tudi za priredbo besedila, gre za zelo močno zgodbo in več kot polovico ustvarjalnega procesa so ustvarili brez besed.

"Na koncu je teh besed nekako ne veliko, ampak ravno dovolj, da se zgodba izpelje in se preplete z vsemi ostalimi uprizoritvenimi sredstvi," je dodala režiserka in pri tem omenila predvsem "gibalni material" in prizore, ki se dogajajo v tišini.

Roschina je v pripravah na predstavo spodbujala igralke, da so se začele pogovarjati, deliti zgodbe svojih mam, babic in prababic, počasi so nato zaznale močne povezave z obravnavano vsebino. A če se je Lorca ukvarjal le s tem, da so ženske ujete in nemočne, je režiserko zanimalo, "kako bomo iz tega izstopile, kaj bomo spremenile".

Ustvarjalke predstave želijo pri tem po njenih besedah v gledalcu zbuditi zavedanje, da je rešitev v odpuščanju in nežnosti.

V predstavi poleg Mojce Partljič igrajo še Marjuta Slamič, Mirjana Šajinović, Tjaša Hrovat, Eva Kraš in Nika Rozman. Koprski premieri bo 15. oktobra sledila premiera v Novi Gorici, februarja prihodnje leto pa še mariborska premiera.

Gledališče Koper, Yulia Roschina, Hiša Bernarde Alba