STA, 12. 11. 2021

Mariborska premiera Hiše Bernarde Alba v režiji Yulie Roschina

V dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes mariborska premiera poetične drame Federica Garcie Lorce Hiša Bernarde Alba. Uprizoritev v režiji Yulie Roschina, nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper in SNG Nova Gorica, govori o tiraniji tradicije in patriarhata, zaradi katere trpi življenje posameznika, predvsem ženske.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

V predstavi igrajo Eva Kraš, Mirjana Šajinović, Mojca Partljič, Marjuta Slamič, Lea Mihevc in Nika Rozman, so sporočili iz SNG Maribor.

Bernarda Alba, stroga in ukazovalna mati, po smrti svojega drugega moža postane moški v hiši. Svojim petim hčeram po starem običaju zapove osemletno žalovanje in tesno zapre vrata ter naoknice od sonca pregrete podeželske andaluzijske hiše.

V črnino odete hčere, nekatere v cvetu mladosti, nekatere že odcvetele, se morajo tako odpovedati vsem stikom z zunanjim svetom in ljubezenskim sanjam z izjemo najstarejše, ki se zaradi podedovanega bogastva pripravlja na poroko z najlepšim in najbogatejšim moškim v vasi.

Hiša Bernarde Alba (1936), zadnja drama španskega pesnika in dramatika Federica Garcie Lorce (1889-1936), tvori skupaj s Krvavo svatbo in Yermo poetično "podeželsko trilogijo" tragedij, ki temeljijo na konfliktu med močjo usode in človeškimi strastmi, v njih pa se prepletata dramsko dogajanje in poetična, lirična izpoved.

Govori o tiraniji moralnih in družbenih zakonov, tradicije in patriarhalne avtoritarnosti, ki uničujejo življenje posameznika, predvsem ženske. Uprizarja razkorak med osebno svobodo in družbeno konvencijo, pojasnjujejo v SNG Maribor.

Po besedah režiserke uprizoritve Yulie Roschina je drama "zapis, odtis (notranje) dinamike tistih, ki smo otroci patriarhata". "Pred nami in v nas razpira kolektivno rano ločenosti, odtujenosti in odsotnosti ljubezni, topline, mehkobe in nežnosti. Zdi se, da se strogosti, kritičnosti, obsojanju, primerjanju, tekmovalnosti in nenehnemu (notranjemu) nadzoru lahko zoperstavimo le z uporom, tako da 'vrnemo udarec z enako silo', da lahko le tako vstopimo v lastno moč. Vendar uprizoritev v nas prebuja globoko vedenje, da je pot naše (od)rešitve v odpuščanju in da je naša največja moč v nežnosti," je navedla.

Premiera koprodukcijske uprizoritve je bila v Gledališču Koper in SNG Nova Gorica oktobra lani, v Drami SNG Maribor pa je bila zaradi epidemije covida-19 prestavljena na čas, ko so lahko v dvoranah spet gledalci.

SNG Maribor, Frederico Garcia Lorca, Gledališče Koper, Yulia Roschina, Hiša Bernarde Alba, SNG Nova Gorica