STA, 29. 9. 2020

V koprskem gledališču v petek premiera Lorcine Hiše Bernarde Alba

V petek bodo v Gledališču Koper uprizorili premiero koprodukcije predstave Hiše Bernarde Alba Federica Garcie Lorce v režiji Yulie Roschina. Naslovno vlogo v vseženski zasedbi bo odigrala Mojca Partljič. V zgodbi o ujetosti in nemoči skupine žensk je režiserko zanimalo, kako iz tega položaja izstopiti in kaj spremeniti.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Gre za zelo močno zgodbo in več kot polovico ustvarjalnega procesa so ustvarili brez besed, je ob robu današnje novinarske konference v Kopru pojasnila režiserka Yulia Roschina, ki je z dramaturginjo Ano Kržišnik Blažica poskrbela tudi za priredbo besedila.

"Na koncu je teh besed nekako ne veliko, ampak ravno dovolj, da se zgodba izpelje in se preplete z vsemi ostalimi uprizoritvenimi sredstvi," je dodala režiserka in pri tem omenila predvsem "gibalni material" in prizore, ki se dogajajo v tišini.

Roschina je v pripravah na predstavo spodbujala igralke, da so se začele pogovarjati, deliti zgodbe svojih mam, babic in prababic, počasi so nato zaznale močne povezave z obravnavano vsebino. A če se je Lorca ukvarjal le s tem, da so ženske ujete in nemočne, je režiserko zanimalo, "kako bomo iz tega izstopile, kaj bomo spremenile".

Ustvarjalke predstave želijo pri tem po njenih besedah v gledalcu zbuditi zavedanje, da je rešitev v odpuščanju in nežnosti.

V koprodukciji Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in Drame SNG Maribor poleg Partljičeve igrajo še Marjuta Slamič, Mirjana Šajinović, Tjaša Hrovat, Eva Kraš in Nika Rozman. Koprski premieri bo že 15. oktobra sledila premiera v Novi Gorici, februarja prihodnje leto pa še mariborska premiera.

Ob robu današnje predstavitve je direktorica Gledališča Koper Katja Pegan opozorila, da se utegne zgoditi, da bodo v gledališki ponudbi uživali le tisti, ki živijo v mestih, ki premorejo profesionalna gledališča oz. ansamble. Ob trenutnih omejitvah zaradi covida-19 zlasti glede števila gledalcev, tržna logika, ki se jo zahteva od gledališč, namreč ne zdrži več. Gledališča sama se znajdejo tako, da igrajo stare ali pa manjše predstave, medtem ko kulturni domovi, kjer so se predstave gostovale, s prodanimi vstopnicami ne zmorejo pokriti niti odkupa predstav.

Katja Pegan zato apelira k rešitvi problema bodisi na način, da bo Nacionalni inštitut za javno zdravje drugače obravnaval gledališke dvorane in vedenje v njih, bodisi da se bo namenilo dodatna sredstva za kritje gledaliških gostovanj.

Gledališče Koper, Yulia Roschina, Hiša Bernarde Alba