STA, 12. 9. 2012

Carmina Slovenica v novo sezono s Heinerjem Göbbelsom

Vokalno gledališče Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec bo novo sezono začelo s projektom "When The Mountain Changed It's Clothing", ki ga pripravlja s priznanim skladateljem Heinerjem Göbbelsom. Premiera bo konec septembra na festivalu Ruhrtriennale v Nemčiji, slovensko občinstvo pa ga bo lahko videlo na Borštnikovem srečanju.
:
:

foto Arhiv Ruhrtrienalle

Nemški skladatelj in gledališki glasbeni direktor Göbbels je letošnji dobitnik Ibsenove nagrade, vredne slabih 330.000 evrov. Po prepričanju žirije Göbbels pri svojemu delu ustvarja nove načine razumevanja gledališča in velja za "eno največjih ustvarjalnih osebnosti današnjega časa".

V Carmini Slovenici so počaščeni, da lahko sodelujejo s tako imenitnim ustvarjalcem, s katerim je dirigentka Karmina Šilec navezala stike pred štirimi leti. Premiera projekta "When The Mountain Changed It's Clothing" je bila sprva načrtovana kot eden izmed največjih projektov Evropske prestolnice kulture (EPK) v Mariboru, a projekt ni bil uvrščen v program EPK, zato je produkcijo prevzel nemški producent Kultur Ruhr.

Predstava črpa navdih iz rezijske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah v različnih letnih časih na gori Kanin, posredno pa se ukvarja s tematiko družbenih sprememb, je na včerajšnji novinarski konferenci v Mariboru povedala Šilčeva.

Premiera bo 26. septembra na Ruhtriennalu, pozneje pa bo projekt izvajan še na festivalu Steirischer Herbst v Avstriji, Borštnikovem srečanju v Mariboru ter festivalih v Franciji, Belgiji, Luksemburgu, Nemčiji in na Nizozemskem.

V sklopu Borštnikovega srečanja bo 17. oktobra tudi premierno predstavljen dokumentarni film Rudija Urana "Placebo". Ta prinaša vpogled v nastajanje istoimenskega glasbeno-scenskega projekta, ki so ga izvedli januarja.

V začetku prihodnjega leta načrtuje Carmina Slovenica premiero projekta Imaginary Homeland - Zakaj je ta noč drugačna od drugih noči?, ki nastaja na pobudo Izraela. Predstavo je navdihnila judovska Hagada in prinaša razmišljanja o eksodusu.

V sklopu koncertnega cikla Attacca bodo 14. decembra gostili ansambel iz Južnoafriške republike, mednarodni festival Attacca pa bo v sodelovanju z Univerzo v Mariboru potekal na začetku junija 2013.

Številne projekte so morali zaradi popolnega izpada financiranja s strani Mestne občine Maribor črtati. Izpad je povzročil mariborski župan Franc Kangler s tem, ko je umaknil sklepe o financiranju kulturnih dejavnosti, novi pa še niso izdani.

Tako so v Carmini Slovenici odpovedali za letošnji december načrtovani osrednji slovenski dogodek ob stoletnici rojstva Johna Cagea "Europera 5". Enako usodo je doživelo načrtovano decembrsko gostovanje v Španiji, rezultat racionalizacije pa je tudi ukinitev mladinskega zbora Secunde CS. Ostali zbori bodo zaenkrat nadaljevali z delom in tudi sprejemajo nove člane. Avdicije bodo v sredo in četrtek.