Tajda Jerkič, 15. 5. 2020

Tajda Jerkič bere sodobno slovensko dramo

Tajda Jerkič se kot človek razpenjam nekje med besedami in kulturo, navadami in nenavadnostmi in glasbo; študiram slovenistiko ter etnologijo in kulturno antropologijo. K sodelovanju me je povabila Mihaela Lozar, ki mi je po navdihu predložila besedilo Ane Obreza Stvarjenje, saj se je sama posvetila njenim nagrajenim Iskalcem zlata. Mislim, da drama ne bi mogla biti bolj navdihujoča za moje iskateljstvo.
:
:

Foto: osebni arhiv

Poetična drama Ane Obreza Stvarjenje s podnaslovom stvar je Nje je dialoško valovanje besed in neubesedljivih misli Ženske iz puščave / Tiste, ki gre (Svetlobi naproti). Kakšni bi bili biblični psalmi, ko bi bila opevana ženska? Odgovor na vprašanje morda tiči v predstavljeni stvaritvi.

Drama sooča (Njeno) Svetlobo in Temo, vprašanja in odgovore ter podarja glas vsem njenim obrazom in tudi oddaljenemu pogledu narave – Drevesom, ki jo gostijo, Pticam/Ribam, ki jo opazujejo, Vodi, Kamnu, Luni, Zvezdam, Komarju in Komarici, Kači, Živalim. Tema, ki jo vleče k sebi, je pravzaprav tista, iz katere je kot seme vzklila in v katere globino so vpete njene korenine, torej obvezen del življenjskega kroga. Stvarjenje prikazuje pot iskanja in spoznanja smisla, ovrednoti žensko vlogo v svetu in ji dovoljuje dihati v vseh njenih oblikah, sveža, svobodna dramska forma pa vsebini dodaja celostne dimenzije, kot je na primer začetni in končni globoki ton z alikvoti, ki nakazuje neskončnost.

Čudovito bi si bilo zamisliti branje drame v srednji šoli in se ob njej spraševati ali pa jo glasno brati drugim bitjem ob dramsko narav(nan)em večeru.

Povezava: Stvarjenje

Stvarjenje, Ana Obreza

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.