Neja Repe, 16. 10. 2020

Neja Repe bere sodobno slovensko dramo

Neja Repe je zaključila študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Ukvarjala se je predvsem s televizijsko scenaristiko in režijo, v zadnjem času pa se posveča pisanju, novinarstvu in produkciji neodvisnih kulturnih projektov. V branje priporoča tekst Ritrit avtorice Vesne Hauschild.
:
:

Foto: osebni arhiv

VALDA: Živjo, vsi! Moje metode so bulšit-fri. Dolžni ste sebi in svojemu organizmu, da z njim ravnate spoštljivo in tega vas bom jaz naučila. Zlepa ali pa zgrda.

V iskanju dramskih besedil, ki se svoje materije lotevajo s ščepcem črnega humorja, mi je v oči padla “prirodna parodija” Ritrit dramatičarke Vesne Hauschild. Gledališkemu občinstvu je najbrž najbolj poznana po svojem nagrajenem besedilu Inventura. Ritrit je nastal kasneje, leta 2017, tematsko pa nadaljuje avtoričino prevpraševanje aktualnega kapitalizma.

Ritrit nam predstavi štiri izgubljene duše, ki si privoščijo duhovni oddih v objemu neokrnjene narave. Zakonca Svetlana in Stane sta tipičen zdolgočasen par srednjih let. Ona je depresivna. On je zaverovan v zaslužek. Dvajsetletna Maya z ipsilonom se boji staranja in odgovornosti za lastno življenje. Svit, prav tako dvajsetletnik, se bori s svojimi resničnimi in namišljenimi boleznimi. Trije terapevti, ki jih poskušajo obvladovati z novodobnimi floskulami, so sami zgolj zrcalna slika svojih varovank in varovancev. Dušna šepetalka Jaspis je v pačulijev duh odeta Svetlana, ki rešitev za svojo neizpolnjenost išče v romanci. Guru Rafael, ki ima sumljivo preteklost na Tajskem, je zgolj postarani Svit, ki še vedno verjame v svoj bulšit. Mlada terapevtka Valda pa je zrcalna sika Staneta. Svojo denarno dobrobit postavlja na najvišje mesto, le da obenem laže tudi sama sebi. Instant duhovna rast pa je tako zgolj razvrednotenje besede, duhovnosti in medčloveških odnosov.

Ritrit je sodobna drama, ki duhovito ujame tokove popularnega psevdopsihološkega bulšita in tendenco slovenske družbe, da se vsak spozna na vse. Priporočam.

Povezava: Ritrit

Ritrit, Vesna Hauschild

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Luka Gluvič, 2. 10. 2020
Luka Gluvič bere sodobno slovensko dramo
Jerca Polc, 22. 5. 2020
Jerca Polc bere sodobno slovensko dramo
Tajda Jerkič, 15. 5. 2020
Tajda Jerkič bere sodobno slovensko dramo
Tamara Babić, 8. 5. 2020
Tamara Babić bere sodobno slovensko dramo
Manica Maver, 9. 10. 2020
Manica Maver bere sodobno slovensko dramo
Jan Pirnat, 23. 10. 2020
Jan Pirnat bere sodobno slovensko dramo
Vedrana Grisogono Nemeš, 30. 10. 2020
Vedrana Grisogono Nemeš bere sodobno slovensko dramo
Gašper Troha, 6. 11. 2020
Gašper Troha bere sodobno slovensko dramo
Metka Dedakovič, 13. 11. 2020
Metka Dedakovič bere sodobno slovensko dramo