Jerca Polc, 22. 5. 2020

Jerca Polc bere sodobno slovensko dramo

Jerca Polc je študentka slovenistike in primerjalne književnosti. Ukvarja se z novinarstvom, zanimajo pa jo dramatika in tuji jeziki. V branje priporoča tekst 24ur Simone Semenič.
:
:

Foto: osebni arhiv

Dva para na istem odru, a vsak v popolnoma drugačni situaciji, in šestnajst spamov, boleče očitnih, ki pa jih nastopajoči ne vidijo: na prvi pogled nenavadno, nekonvencionalno dogajanje, kmalu pa postane jasno, da gre za zgodbo, ki je lahko zgodba vsakega od nas.

Ona1 in On1 sta ujeta v zapuščenem rudniškem jašku in čakata, da ju nekdo najde. Ona2 in On2 v hotelski sobi ugotavljata, ali je od njunega zakona, ki je razpadel že pred časom, ostalo še kaj. Močno pritegne že raba jezika: kratke, odsekane replike zvenijo melodično, hkrati pa so lahko pogovor vsakega povprečnega para, ne le tistega na odru. Namesto odrske izumetničenosti in narejenosti je pogovor življenjski, z vsemi mašili, premolki in nerodnimi pristavki vred. Čeprav se para med seboj ne vidita, se njuna pogovora na trenutke zlijeta v enega, replike se dopolnjujejo in tok dveh pogovorov teče kot eden. Prekiniti ga skušajo le spami, za katere sta para slepa, še kako očitni pa so, ko dramo beremo. Njihove besede so v celoti v angleščini, ki jo srečujemo na vsakem koraku in se ji ne moremo izogniti, vsebina njihovih sporočil – oglasov, ki ponujajo vse mogoče, od senzacionalističnih novic do izdelkov in storitev – pa je moteča in nadležna. Kljub temu pa ob branju nimam občutka, da gre za nekaj novega, nenavadnega: taka sporočila v vsakdanjem življenju videvam na vsakem koraku in moje oči jih že vajeno preskočijo. Toda ob tem se mi poraja vprašanje – ali smo že tako vajeni najrazličnejših spamov in podobnih nepotrebnih sporočil, ki jih videvamo vsepovsod, da ne opazimo več, kako zelo smetijo našo okolico?

Dramo Simone Semenič priporočam v branje, ker prepriča s svojo življenjskostjo in pristnostjo, hkrati pa – neprisiljeno, a zelo očitno – zastavlja vprašanja o bivanju sodobnega posameznika, pred katerimi se ne moremo skriti. Včasih tudi s petimi klicaji na koncu.

Povezava: 24ur

24ur, Simona Semenič

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Tajda Jerkič, 15. 5. 2020
Tajda Jerkič bere sodobno slovensko dramo
Tamara Babić, 8. 5. 2020
Tamara Babić bere sodobno slovensko dramo
Anja Grmovšek, 17. 4. 2020
Anja Grmovšek bere sodobno slovensko dramo
Suzana Kokalj, 24. 4. 2020
Suzana Kokalj bere sodobno slovensko dramo
Mihaela Lozar, 1. 5. 2020
Mihaela Lozar bere sodobno slovensko dramo
Luka Gluvič, 2. 10. 2020
Luka Gluvič bere sodobno slovensko dramo
Manica Maver, 9. 10. 2020
Manica Maver bere sodobno slovensko dramo
Neja Repe, 16. 10. 2020
Neja Repe bere sodobno slovensko dramo
Jan Pirnat, 23. 10. 2020
Jan Pirnat bere sodobno slovensko dramo
Vedrana Grisogono Nemeš, 30. 10. 2020
Vedrana Grisogono Nemeš bere sodobno slovensko dramo
Jerca Polc, 27. 10. 2020
Pismo mojemu igralcu Vitu Weisu