Eva Karolina Soršak, 11. 11. 2020

Ljubezensko pismo SNG Maribor

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Eva Karolina Soršak piše SNG Maribor.
:
:

Foto: Nebojša Tejić

Sedim pred računalnikom in tuhtam. Komu naj posvetim to ljubezensko pismo? Kako se odločiš za eno samo cvetlico, ko pa je celoten vrt poln čudovitih rastlin? Vsaka lepa, neponovljiva in neprimerljiva. Zakaj bi moralo biti moje pismo eni sami cvetlici, osebi, ko pa je lahko namenjeno kar celotnemu vrtu, gledališču?

In to Gledališču Maribor. In vsem, ki ga ustvarjajo – igralcem, režiserjem, plesalcem, tehnikom, čistilkam, vratarju, lektoricam, hostesam, publiki, mimoidočim, ki opazijo plakate – čisto vsakemu. Vsak je nepogrešljiv del te skupnosti. Gledališča.

Gledališče, ki povezuje in pripoveduje zgodbo o meni – in o tebi. Vsak od nas se lahko najde nekje na odru. Ali pa najdeš koščke sveta, časa, v katerem bivamo. Se vidimo, začutimo  zadihamo.

 

Občutek, ko oddaš plašče v garderobo in se nestrpno drenjaš med ljudmi, vznemirjen in navdušen – kaj boš danes videl na odru?

Ko sediš na rdeče oblazinjenem stolu in stiskaš svojo karto v roki, prišepneš prijatelju še nekaj, preden te prekine nenadna tema v dvorani in publika umolkne.

Ko ti srce razbija in te razganja zaradi empatije – ko zaradi napetosti zadržuješ dih skupaj z igralcem na odru.

Ko opaziš detajl na sceni ali kostumu in se ponosno nasmehneš, da si to ugotovil.

Ko ti krik igralca preseka dušo in te zaskelijo solze v kotičku očes.

In ko se konča – poklon, ko ploskaš, dokler te ne bole dlani, in z zanimanjem opazuješ igralce, ne več likov. Dvigneš roke in najraje bi zažvižgal, zavpil od navdušenja.

Ali pa razočaran sediš in počasi ploskaš, obupan in nemiren se veseliš, da te končno izpustijo iz dvorane.

 

Vsakič znova se zaljubim v gledališče. Ali pa mi zlomi srce. Včasih se skregava. Drugič se ne razumeva. Kdaj pa kdaj se tudi prevarava. Ampak najpogosteje skupaj rasteva. Se spoznavava, razumeva. Se skrivava pred svetom, ki ga ne razumeva.

Ampak ga čutiva – kar je včasih več kot dovolj za preživetje.

 

Moje drago Gledališče Maribor. Moja ljubezen.

- Eva K. Soršak

SNG Maribor, Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Andreja Pevec Podgornik, 11. 11. 2020
Pismo mojemu gledališču
Ronja Matijevec Jerman, 10. 11. 2020
Pismo ustvarjalcem predstave Seansa Bulgakov
Tamara Šmit, 10. 11. 2020
Pismo igralcu Primožu Bezjaku
Nuša Komplet Peperko, 11. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Roku Kravanji
Kaja Novosel, 12. 11. 2020
Pismo namišljenemu abonmaju
Katka Slosar, 12. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Gregorju Bakoviću
Anastazija Leščak, 12. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Radku Poliču - Racu
Alja Pušič, 13. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Matevžu Biberju