Katarina Klančnik Kocutar in Mojca Redjko, 3. 12. 2010

Iz gledališkega lista in o predstavi

Lutkovno gledališče Maribor: Katarina Klančnik Kocutar JAKOB IN MESTO, premiera 3. december 2010, režiserka Tatjana Peršuh.
:
:

Jakob in mesto / foto Boštjan Lah

Avtorica zgodbe in režiserka sva v času nastajanja besedila in predstave izrekli veliko »dramskih« dialogov. Spraševali sva se kaj, zakaj in kako. Prečesavali sva zgodbe najinega mesta, se pustili navdihovati novemu prostoru, v katerem domuje Lutkovno gledališče Maribor – prostoru, ki je v srcu dramskega dogajanja na odru. Minoriti so znotraj mestnega obzidja ena večjih in imenitnejših stavb. Prav gotovo se je nekoč davno deček Jakob skupaj z vrstniki smukal tudi okrog samostana, morda je živel v eni od hišic na rečnem bregu in hodil mimo Minoritov na Glavni trg. In golobi so posedali po strehah in grulili v jutranjem soncu …

Katarina Klančnik Kocutar

Predstava izhaja iz zbirke črtic iz mariborske zgodovine z naslovom Šumi, šumi Drava. Zgodba posega v davne čase, kamor potuje deček Jakob kot nekakšen časovni potnik. Spoznava, kako je na območju temnih gozdov s stoletnimi drevesi in neprodirnim grmovjem« postopoma zraslo naše mesto. Premaguje ovire, najprej naravne, potem družbeno-zgodovinske. Izkušnje ga soočajo s problemom etične odločitve delovanja za dobro drugih. Rdeča nit potovanja je reka, ki mesto povezuje s širšim prostorom in prinaša novosti, nevarnosti, nujo razvoja, željo po odhodu, hkrati pa simbolizira čas. Kultiviranje divjega, boj za vrednote in kritično nakazana nevarnost izgube realnega prostora so glavni poudarki predstave. Nujnost vzpostavitve odnosa do domačega prostora in zagotovilo, da je lahko prav vsak junak, če se odloča za skupno dobro, pa njeno vzgojno sporočilo.

Mojca Redjko

Katarina Klančnik Kocutar
Jakob in mesto

Režiserka Tatjana Peršuh

Igrajo:
Miha Bezeljak
Barbara Jamšek
Davorin Kramberger
Elena Volpi

Avtorica lutk: Darka Erdelji
Scenografi: Tatjana Peršuh, Darka Erdelji, David Orešič
Avtor svetlobne podobe: David Orešič
Avtor glasbe: Boštjan Narat
Lektorica: Metka Damjan
Mojster luči: Jason Smith
Mojster tona: Zoran Petrovič
Izdelovalci lutk: Darka Erdelji, Mateja Arhar, Neva Vrba, Mirko Černic
Izdelovalci scenskih elementov: Zoran Kramar, Branko Case 

Povezave:

- Več o predstavi
- Tatjana Peršuh na Geslu
- Tatjana Peršuh na Repu
- Fotogalerija na SiGledal

LGMB

LG Maribor, 20. 10. 2010
Iz pogovora z režiserko Andrejo Kovač
Jernej Lorenci, 20. 10. 2010
Poskus konfesije