Simona Nagode, 16. 2. 2021

Pismo Mladincu

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Simona Nagode: "Pogosto me paralizirate in moje telo se ob prepolnem umu in čustvenem naboju fizično ne more odzvati, zato vas z aplavzom vedno nagradim nekako bolj zadržano." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Foto: Pixabay

Kje se prične gledališko obredje? 

Z izbiro predstave. Kdo režira? Kakšna je igralska zasedba? Morda banalno, a s partnerjem imava vsak svojega prvaka v Mladinskem gledališču. Zato je ob pregledu igralske zasedbe vedno nekaj hudomušnega pregovarjanja.

Odhod. Ali si tudi obiskovalci nadenemo svoje kostume? Za v Mladinca se ne oblečemo enako kot za v Dramo. Ali nam že oblačilo določa, da bomo gledali nekaj drugačnega, da bomo šokirani, da bomo razmišljujoči, da bomo kritični?

Prihod. Vedno nekaj vznemirjenja. Prevzem kart. Ko stojim pri okencu, si vedno mislim, saj me poznate, tukaj sem, ja, jaz sem spet tukaj. Kot bi prišla v domači vetrolov in odhajam v domačo dnevno sobo.

Čakanje. Pogledovanje po obiskovalcih, s katerimi si bom delila izkušnjo, ki jo bo doživel vsak v svojem svetu in kontekstu. Pogledovanje po plakatih, morda listanje gledališkega lista – vedno zelo površno.

Vstop. O, blazina. Hvala. O, znana mehkoba stola. Ja, kje se bo pa danes začela predstava? Kako je pa danes postavljen oder? In že razmišljam, že dobivam nove izkušnje.

Pričetek predstave. Neskončno pričakovanje.

Predstava. Prebujanje vseh čutov. Rahlo presedanje na stolu. Umiritev in glava mi kar sama od sebe gre malo levo in dol in desno in gor in …

Vedno si želim sedeti ne preblizu in ne predaleč. Toliko, kot se mi zdi, da bi bilo igralcu najbolj udobno. Toliko, da lahko zaznam celoto in hkrati kakšen detajl, ki je tako zelo poseben in pomemben in odločujoč in, ja, uspelo mi je ujeti tisti drobni vdih ali gib, ki je za trenutek igralca naredil velikega. Ki me je napolnil.

Bili pa so tudi takšni spektakli ... Uf. Iz stanja v stanje, iz prostora v prostor, prihodi, odhodi, špricanja, kuhanja, slačenja, oblačenja. Vsega preveč in ravno prav.

Konec. Dragi moji, na koncu od vsega nikoli ne morem takoj ploskati. Pogosto me paralizirate in moje telo se ob prepolnem umu in čustvenem naboju fizično ne more odzvati, zato vas z aplavzom vedno nagradim nekako bolj zadržano.

Tudi v odhajanju še nimam besed. Plašč. Hvala. Mraz. Avto.

No, sedaj pa počasi ubesediva doživeto.

Vstopiva tudi v prostor in čas. Trenutno nama ne ponuja katarze.

- Simona Nagode

Koronavirus, SMG

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Polona Rifelj, 11. 2. 2021
Pismo SLG Celje
Magdalena Svetina Terčon, 12. 2. 2021
Pismo gledališču
Maša Novak, 14. 2. 2021
Pismo Inji Zalti
Primož Krašovec, 13. 2. 2021
Pismo Benjaminu Krnetiću
Ana Mehle, 15. 2. 2021
Pismo igralcem
Klara Beton, 17. 2. 2021
Pismo ekipi SNG Maribor
Laura Bele, 18. 2. 2021
Pismo Simoni Semenič
Miha Pintarič, 22. 2. 2021
Faust je drugi
Darja Pavlič, 23. 2. 2021
Pismo mojemu igralcu