Klara Beton, 17. 2. 2021

Pismo ekipi SNG Maribor

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Klara Beton: "Zame je gledališče kraj, kjer si širim obzorja, se oblikujem, ustvarjam mnenja, kjer si polnim dušo s kulturo." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Foto: Pixabay

Izbrati samo eno osebo iz velike množice zaposlenih v Slovenskem narodnem gledališču Maribor je bilo zame enostavno nemogoče. Zato se ne bom več mučila z izbiranjem med člani ansambla drame, opere ali baleta ter simfoniki; svoje pisanje posvečam celotni ekipi Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru.

Ko pomislim na naše gledališče, se mi v mislih ne prikaže samo ena predstava, en baletnik, operni pevec, koreograf ... Spreleti me občutek. Paleta spominov in čustev. V mislih se mi prikažeta Anton Bogov in Yuya Omaki, kako se na koncu predstave še zadnjič zavrtita in neverjetno visoko poskočita. Vidim rdečo preprogo in hostese v črnih oblekah. Slišim ogrevanje simfoničnega orkestra. Spomnim se modrih odtenkov, ki so prevladovali v scenografiji Rusalke in kajenja v Clugovem Tangu.

Pogrešam gledališče. Celotno vzdušje, utripanje luči, drame, ki jih velikokrat nisem razumela, noro dobro glasbo, umetnike, ki jih pogosto prepoznam med gledalci. Zame je gledališče kraj, kjer si širim obzorja, se oblikujem, ustvarjam mnenja, kjer si polnim dušo s kulturo. In to mi manjka med tem neobičajnim časom, saj posnetki predstav in koncertov preprosto ne dosegajo izvedb na gledališkem odru.

Vesela sem, da sem lahko odraščala ob Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Potovanje od Čarovnice Hillary do znamenitega Somraka bogov me je naučilo marsičesa. Med drugim tega, da za popolno izkušnjo gledališča niso ključni le umetniki, ampak so pomembni vsi, ki sodelujejo v ustvarjalnem procesu. Tudi prodajalci kart, natakarji, ki delijo šampanjec na koncu premier, ljudje, ki obračajo note pianistu, tehniki, scenografi, statisti ...

Torej, ekipa Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Vedite, da vas gledalci pogrešamo in nestrpno čakamo, da Vas ponovno vidimo. Čakamo, da nas bo luč na koncu tunela končno dosegla.

- Klara Beton

SNG Maribor, Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Simona Nagode, 16. 2. 2021
Pismo Mladincu
Magdalena Svetina Terčon, 12. 2. 2021
Pismo gledališču
Maša Novak, 14. 2. 2021
Pismo Inji Zalti
Primož Krašovec, 13. 2. 2021
Pismo Benjaminu Krnetiću
Ana Mehle, 15. 2. 2021
Pismo igralcem
Laura Bele, 18. 2. 2021
Pismo Simoni Semenič
Miha Pintarič, 22. 2. 2021
Faust je drugi
Darja Pavlič, 23. 2. 2021
Pismo mojemu igralcu
Irena Novak Popov, 25. 2. 2021
Pismo mojemu igralcu