Tone Smolej, 9. 3. 2021

Pismo gledališču

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Tone Smolej: "Bo Antigona še kdaj iskala Polinejka, Romeo poljubil Julijo, Osvald prosil mater, naj mu da sonca? Bosta Vladimir in Estragon še čakala Godota? Bo stara gospa še kdaj prišla na obisk? Bo spet prispel revizor?" – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Foto: Pixabay

Oktobra sem najbolj pogrešal Moliera in gledališki smeh, ki buči iz dvorane. November je bil temen, ves skandinavski, kaj bi dal za Ibsena ali Strindberga na ljubljanskem odru. Tudi decembra sem bil po navadi v gledališču, lani bi mi prijal Shakespeare. Januar je poln negotovosti, zato je primeren za kakšno noviteto. Februar je letos kratek, komaj kaj časa za enodejanko. Kaj bo konec marca? Bo Antigona še kdaj iskala Polinejka, Romeo poljubil Julijo, Osvald prosil mater, naj mu da sonca? Bosta Vladimir in Estragon še čakala Godota? Bo stara gospa še kdaj prišla na obisk? Bo spet prispel revizor? Kako bo na odru, več žaloiger ali absurdnih komedij? Bo življenje še sen ali sen življenje? Vse te prizore si poskušam uprizarjati sam, pa je vse preveč amatersko. Prepričan sem samo, da nas čaka pomladno prebujenje, prav lepa in gledališka pomlad '21.

- Tone Smolej

Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Aljaž Primožič, 6. 3. 2021
Pismo gledališki pedagoginji Špeli Šinigoj
Irena Novak Popov, 25. 2. 2021
Pismo mojemu igralcu
Jelka Kernev Štrajn, 1. 3. 2021
Pismo vsem slovenskim performerjem
Darja Pavlič, 23. 2. 2021
Pismo mojemu igralcu
Tanja Žigon, 10. 3. 2021
Pismo vsem igralcem in igralkam
Lidija Golc, 11. 3. 2021
Pismo Aleksandru Tolmaierju
Lara Gobec, 16. 3. 2021
Pismo Aljažu Jovanoviću
Igor Žunkovič, 9. 3. 2021
Pismo igralcu
Vid Palčnik, 17. 3. 2021
Pismo Branku Završanu