STA, 27. 3. 2024

Na svetovni dan gledališča se začenja 54. Teden slovenske drame

Na svetovni dan gledališča se bo v Prešernovem gledališču Kranj začel 54. Teden slovenske drame. Festival bo do 9. aprila ponudil 12 predstav tekmovalnega in spremljevalnega programa ter bogat dodatni program z delavnicami, razstavami in okroglimi mizami.
:
:

Foto: Arhiv PGK

Tudi letošnji Teden slovenske drame se bo začel z branjem mednarodne ter slovenske poslanice ob svetovnem dnevu gledališča ter s podelitvijo stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Sledila bo premierna uprizoritev gledališke črtice Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca Boj na požiralniku v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.

Kot je izpostavila dramaturginja uprizoritve Marinka Poštrak, pretresljiva zgodba Dihurjeve družine, ki bije boj za preživetje na težki, blatni zemlji, ni le zgodba neke daljne ruralne preteklosti. Spregovori nam o krutosti, ki je posledica stiske in nemoči in se kot zla usoda prenaša iz roda v rod. Zgodba je tako tudi ob današnjih socialnih stiskah vse bolj aktualna.

V 54. Tednu slovenske drame se bo zvrstilo 12 predstav tekmovalnega in spremljevalnega programa. Te je med predstavami lanske gledališke sezone, ki so nastale po slovenskih dramskih predlogah, izbrala selektorica Alja Predan. V program festivala je uvrstila še tri predstave za mlade in ekskluzivni preddogodek, ki so si ga gledalci že lahko ogledali na skupnem izletu v Residenztheatru v Münchnu.

Festival bo v 14 dneh ponudil tudi bogat in raznolik dodatni program, ki letos posebno pozornost posveča vključevanju mlajših ustvarjalcev, razvoju dramske ustvarjalnosti in krepitvi mednarodnega sodelovanja. Obetajo se različne delavnice, strokovna srečanja in okrogle mize, pa tudi drugi dogodki.

Festival se bo sklenil 9. aprila s podelitvijo festivalskih nagrad in nagrade Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo ter nagrade za mladega dramatika.

PGK, TSD, Svetovni dan gledališča, Boj na požiralniku, Jernej Lorenci