Marjetka Krapež, 6. 9. 2019

Marjetka Krapež bere sodobno slovensko dramo

Marjetka Krapež poučuje slovenščino na Gimnaziji Vič v Ljubljani, vodi Literarni klub L'etažer, uredila je številne pesniške zbirke mladih ustvarjalcev in je tudi sama avtorica več literarnih del. S pomočjo SiGledalovega brskalnika dramskih besedil je izbrala besedilo Saše Pavček Arija.
:
:

Foto: Jože Suhadolnik

Enodejanka Saše Pavček Arija nas postavi v pogovorno radijsko oddajo Ljudje, mediji vas terorizirajo!. Na videz lahkoten pogovor s svetovno priznano operno pevko in radijskim voditeljem postopno razkriva temno plat sogovorcev, v obeh je toliko napuha in prikrite bolečine, da ob (sicer lažni) novici o bombnem napadu v neposredni bližini na plano privre verbalno nasilje oz. se pokaže njuna prava narava. Družba kot skupnost posameznikov, med katerimi vladajo tako nasilni odnosi, bo taka še naprej, dokler bo občutljivost za stisko in sočutje do sočloveka le maska za javnost. Družbena odgovornost je zavezujoča za vse. Umetniki in novinarji ne morejo postati »uporna ptica«, če so njihova dela pogojena predvsem z materialnimi dobrinami, če ne zmorejo (samo)spraševanja o pomenu in vlogi teh del v družbi. Njihov »biser«, pa naj gre za vrhunsko petje ali provokativno radijsko oddajo, v takem primeru ni vreden počenega groša. Arija širi vedno potreben prostor premisleka o lastni identiteti skozi prizmo umetnosti in medijev, da bi se zožil prostor zlaganosti, prikritih travm in puhle samozadostnosti.

Povezava: Arija

Saša Pavček, Arija

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Andraž Polončič Ruparčič, 7. 6. 2019
Andraž Polončič Ruparčič bere sodobno slovensko dramo
Mitja Lovše, 28. 6. 2019
Mitja Lovše bere sodobno slovensko dramo
Jan Meznarič, 31. 5. 2019
Jan Meznarič bere sodobno slovensko dramo
Iuna Ornik, 21. 6. 2019
Iuna Ornik bere sodobno slovensko dramo
Ivan Loboda, 23. 8. 2019
Ivan Loboda bere sodobno slovensko dramo
Andreja Pavle Jurman, 30. 8. 2019
Andreja Pavle Jurman bere sodobno slovensko dramo
Laura Repovš, 13. 9. 2019
Laura Repovš bere sodobno slovensko dramo
Mateja Kokol, 4. 10. 2019
Mateja Kokol bere sodobno slovensko dramo