Andreja Pavle Jurman, 30. 8. 2019

Andreja Pavle Jurman bere sodobno slovensko dramo

Andreja Pavle Jurman je profesorica slovenščine na Gimnaziji Ledina v Ljubljani in uspešna mentorica šolske dramske skupine Carpe diem, ki ima na šoli dolgoletno tradicijo. Sodeluje tudi s Centrom za jezikovne vire in tehnologije in je aktivno vpeta v mednarodne izmenjave v okviru projekta Erasmus+. Tudi Tjaša Mislej je bivša ledinka in dobitnica priznanja kulturni ambasador Gimnazije Ledina v letu 2019. Andreja Pavle Jurman je s pomočjo SiGledalovega brskalnika dramskih besedil izbrala njeno besedilo Skladišče.
:
:

Foto: osebni arhiv

Intimna in duhovita zgodba štirih skladiščnic je v resnici zelo grenak vpogled v življenje človeka na robu. Človeka, ki od ranega jutra do poznega večera ostaja zaprt in gara za zidovi skladišča hipermarketa ter lahko le sanjari o tem, kaj bi počel v življenju, če  … Če bi imel čas, če bi imel priložnost, če bi odraščal v spodbudnem okolju, če bi se lahko dokazoval … Besedilo Tjaše Mislej je opomnik vsem, ki kljub zavedanju, da je ljudi s podobno usodo mnogo, ostajajo ravnodušni ali, celo več, povečujejo gledanost prispevku novinarja, ki posname oddajo o njih, a ne s ciljem, da bi opozoril na stisko malega človeka in dosegel spremembe v družbi, temveč da bi se množice naslajale ob občutenju nekogaršnje stiske in neizpolnjenosti.

Povezava: Skladišče

Tjaša Mislej, Skladišče

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Andraž Polončič Ruparčič, 7. 6. 2019
Andraž Polončič Ruparčič bere sodobno slovensko dramo
Tone Peršak, 14. 6. 2019
Tone Peršak bere sodobno slovensko dramo
Mitja Lovše, 28. 6. 2019
Mitja Lovše bere sodobno slovensko dramo
Jan Meznarič, 31. 5. 2019
Jan Meznarič bere sodobno slovensko dramo
Iuna Ornik, 21. 6. 2019
Iuna Ornik bere sodobno slovensko dramo
Ivan Loboda, 23. 8. 2019
Ivan Loboda bere sodobno slovensko dramo
Marjetka Krapež, 6. 9. 2019
Marjetka Krapež bere sodobno slovensko dramo
Laura Repovš, 13. 9. 2019
Laura Repovš bere sodobno slovensko dramo
Mateja Kokol, 4. 10. 2019
Mateja Kokol bere sodobno slovensko dramo