Laura Repovš, 13. 9. 2019

Laura Repovš bere sodobno slovensko dramo

Laura Repovš je doktorska študentka literarnih ved na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ukvarja se s prevajanjem poezije iz slovenščine v španščino in obratno ter soustvarja program Literarnega kluba L’etažer. S pomočjo SiGledalovega brskalnika dramskih besedil je izbrala besedilo Trpljenje mlade Hane Katje Gorečan.
:
:

risba: Miklavž Komelj

Trpljenje mlade Hane Katje Gorečan je tekst, h kateremu se lahko bralci vedno znova vračamo in v njem prepoznavamo lastne (ne)obrušene vogale. V njem se srečamo s skrajno neposredno, do konca živo junakinjo Hano. Hana je »nekdo, ki ga ni«, Hana z vso svojo samosvojostjo, neprilagodljivostjo, naivnostjo, nerodnostjo, občutljivostjo in ranljivostjo, s sanjami in strahovi, z intuicijo in ustvarjalno močjo, skratka z vsem, kar v tem svetu običajno ne gre gladko skozi, »ne bi smela biti«. Pa kljub temu je in se v vsakem poglavju, pesmi, prizoru sooča z dejstvom, da se je v svet, ki je največkrat neprijazen in nerazumevajoč, treba nekako umestiti. V tem smislu berem ta pesniško-dramski hibrid kot poziv k pogumu in tisti svobodi, ki pride, ko predreš strah. Ne glede na to, ali Trpljenje mlade Hane beremo kot monodramo ali pesniško zbirko, se v njem srečamo z zanimivim in umetniško svežim menjavanjem glasov in s prehajanjem med prvoosebno ter tretjeosebno perspektivo: na ta način se vzpostavljata večja ali manjša kritična razdalja in paleta odnosov do sveta, sebe in drugih. Neizprosna iskrenost teh glasov v Trpljenju mlade Hane je na prvi vtis tragikomična, zabavna, zbadajoča, v svojem bistvu pa močna in navdihujoča.

Povezava: Trpljenje mlade Hane

Trpljenje mlade Hane, Katja Gorečan

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Mitja Lovše, 28. 6. 2019
Mitja Lovše bere sodobno slovensko dramo
Jan Meznarič, 31. 5. 2019
Jan Meznarič bere sodobno slovensko dramo
Marjetka Krapež, 6. 9. 2019
Marjetka Krapež bere sodobno slovensko dramo
Iuna Ornik, 21. 6. 2019
Iuna Ornik bere sodobno slovensko dramo
Ivan Loboda, 23. 8. 2019
Ivan Loboda bere sodobno slovensko dramo
Andreja Pavle Jurman, 30. 8. 2019
Andreja Pavle Jurman bere sodobno slovensko dramo
Mateja Kokol, 4. 10. 2019
Mateja Kokol bere sodobno slovensko dramo