Mia Hočevar, 24. 1. 2020

Mia Hočevar bere sodobno slovensko dramo

Mia Hočevar je magistrska študentka slovenistike in zgodovine. Zanima jo sodobna slovenska dramatika; spremlja predvsem mlade slovenske dramatičarke. Ker jo fascinira inovativnost dramske pisave, je s pomočjo brskalnika SiGledal izbrala tekst jerebika, štrudelj, ples pa še kaj Simone Semenič.
:
:

Foto: osebni arhiv

Simona Semenič z besedilom jerebika, štrudelj, ples pa še kaj erotiki uspešno vtira pot v (sodobno) slovensko dramatiko. Erotične motive podpira v šestdeseta leta postavljeno dogajanje, ki izpričuje takratno politično in ideološko razklanost države, ki utrjuje svojo identiteto. A bolj ko se zgodba (komično) zapleta, bolj se nam zdi, da opazujemo neko drugo mlado državo, v kateri dnevni pragmatizem zmaguje nad prepričanji. Simona Semenič tokrat z manj drzno, a vendar prepoznavno poetiko z raznimi čin, čin, čin lahkotno preskakuje v času, a prostorsko in besedno trdno ostaja v domači Vipavski dolini. Izvrstna in malone provokativna komedija, ki že v uvodnih didaskalijah brezkompromisno napoveduje erotiko kot vodilni ustroj, spretno prevprašuje nekdanje vzorce in ideale, jih reflektira in vanje erotiko nonšalantno umešča kot gonilo, element, ki uspe spojiti še tako nasprotna si prepričanja.

Povezava: jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

jerebika štrudelj ples pa še kaj, Simona Semenič

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Anuša Petr, 20. 12. 2019
Anuša Petr bere sodobno slovensko dramo
Jasna Janež, 27. 12. 2019
Jasna Janež bere sodobno slovensko dramo
Helena Šukljan, 3. 1. 2020
Helena Šukljan bere sodobno slovensko dramo
Anamarija Krajšek, 17. 1. 2020
Anamarija Krajšek bere sodobno slovensko dramo
Bor Ravbar, 10. 1. 2020
Bor Ravbar bere sodobno slovensko dramo
Eneja Urnaut, 31. 1. 2020
Eneja Urnaut bere sodobno slovensko dramo
Manca Lipoglavšek, 14. 2. 2020
Manca Lipoglavšek bere sodobno slovensko dramo
Matic Eržen, 21. 2. 2020
Matic Eržen bere sodobno slovensko dramo
Suzana Krevh, 28. 2. 2020
Suzana Krevh bere sodobno slovensko dramo