Anja Mugerli, 7. 2. 2020

Anja Mugerli bere sodobno slovensko dramo

Anja Mugerli piše, bere in vmes lektorira. Zaključila je študij slovenistike in kreativnega pisanja. Napisala je dve knjigi, kratkoprozno zbirko Zeleni fotelj in roman Spovin, v zadnjem času pa se poigrava z idejo, da bi napisala dramo, ki bi bila vsaj pol toliko dobra, kot je Preživela Maje Gal Štromar, ki jo priporoča v branje.
:
:

Foto: Matej Murič

Besedilo govori o tem, kako je biti ženska v svetu, ki so ga zarisali moški, pa tudi o sanjah in svobodi. Ameriška pilotka Amelia Earhart je znana predvsem po tem, da je kot prva ženska preletela Atlantik. Živela je v času, ko ženske še niso volile in še niso same letele z letalom, saj bi se njihovi lasje lahko zapletli v propeler, če pa so že letele, niso pilotirale, temveč so bile le priča preletu. Osemnajst slik, ki postopno razkrivajo življenje Amelie Earhart vse do leta 1937, ko je njeno letalo izginilo nekje nad Tihim oceanom, je zapisanih v tekočem jeziku, ki daje občutek, da zares poslušamo njen glas in jo pred sabo lahko vidimo kot deklico, ki jo grajajo, naj se lepše obnaša, saj ni fant; ki spozna, da je njen oče, za katerega je bila dolgo prepričana, da je vseved, v resnici alkoholik; ki ljubi letenje – zaradi svobode, mogoče pa še najbolj zato, ker je problemov v zraku /…/ zelo malo. Pojavijo se šele, ko se dotaknemo tal. Besede Amelie Earhart so tudi danes aktualne in hkrati dajejo glas vsem tistim, ki se tako kot ona nočejo sprijazniti z manj in si želijo sanjati. Le še papirnata ikona sem, gledališki lik, pravi glas Amelie Earhart, a še vedno LAHKO govorim. Amelia Earhart govori in z besedami pred nami vstaja ženska iz mesa in krvi.

Povezava: Preživela

Maja Gal Štromar, Preživela

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Anamarija Krajšek, 17. 1. 2020
Anamarija Krajšek bere sodobno slovensko dramo
Helena Šukljan, 3. 1. 2020
Helena Šukljan bere sodobno slovensko dramo
Eneja Urnaut, 31. 1. 2020
Eneja Urnaut bere sodobno slovensko dramo
Mia Hočevar, 24. 1. 2020
Mia Hočevar bere sodobno slovensko dramo
Bor Ravbar, 10. 1. 2020
Bor Ravbar bere sodobno slovensko dramo
Manca Lipoglavšek, 14. 2. 2020
Manca Lipoglavšek bere sodobno slovensko dramo
Matic Eržen, 21. 2. 2020
Matic Eržen bere sodobno slovensko dramo
Suzana Krevh, 28. 2. 2020
Suzana Krevh bere sodobno slovensko dramo
Samanta Kobal, 6. 3. 2020
Samanta Kobal bere sodobno slovensko dramo
Maja Kovač, 13. 3. 2020
Maja Kovač bere sodobno slovensko dramo
Anja Mugerli, 5. 11. 2020
Pismo moji igralki Arni Hadžialjević