Manica Maver bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Manica Maver

Manica Maver je profesorica slovenščine, pedagoginja in umetniška vodja Radijskega odra iz Trsta, kjer sodeluje kot igralka, režiserka in avtorica besedil ter dramatizacij. Vodi mladinske dramske skupine, dela v gledališki šoli in se ukvarja z govorno in gledališko vzgojo. V branje priporoča besedilo Sodna obravnava avtorja Tomaža Susiča.


Foto: osebni arhiv

V branje priporočam radijsko igro Sodna obravnava Tomaža Susiča. Na začetku igre se poslušalec znajde v sodni dvorani med procesom proti Toniju Cosulichu, ki je obtožen nekega krvoločnega dejanja. Branilec skuša sodnici prikazati obtoženca kot žrtev težkega otroštva in mladosti, ki ga je pogojevala prirojena telesna hiba in večletno hudo medvrstniško nasilje. Skozi flashbacke, ki jih uvaja branilčeva obramba obtoženca, bralec/poslušalec spozna nekatere ključne trenutke Tonijevega življenja. Vrh drame predstavlja opis okrutnega zločina, pri katerem je bil protagonist soudeležen in zaradi katerega mu sodijo. Tu je glavna oseba predstavljena v vsej svoji tragiki, saj je Toni res sokriv grozljivega umora, a vendar je tudi žrtev: zaradi druženja z neusmiljenim hudodelcem, od katerega se pusti manipulirati, da bi bil vsaj od nekoga v družbi sprejet, pade v brezno zla, od koder ni rešitve.

Igra je napisana spretno, bralec oz. poslušalec zgodbo odkriva postopoma, avtor izvrstno stopnjuje napetost. Poleg tega so obravnavane teme v drami, kot so vrstniško nasilje, socialna izključenost in nasilje, izredno aktualne in pereče.

Povezava: Sodna obravnava


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/manica-maver-bere-sodobno-slovensko-dramo