SNG Drama Ljubljana, 1. 7. 2020

Ljubljanska Drama v novi sezoni z desetimi premierami

Ljubljanska Drama v sezoni 2020/21, naslovljeni Lebdenje, pripravlja deset uprizoritev na velikem odru in v Mali drami, med njimi tri krstne in pet prvih slovenskih izvedb, ki jih bo obeležil tudi 100. letnik Gledališkega lista SNG Drama Ljubljana.
:
:

Foto: SNG Drama Ljubljana

Repertoar sezone 2020/21, naslovljene Lebdenje, prinaša barvit mozaik skrbno izbranih dramskih del, ki bodo odrsko zaživela v prepletu raznolikih poetik in pristopov izbranih režiserk in režiserjev, avtoric in avtorjev ter vrhunskih igralk in igralcev ansambla Drame. V Drami si želijo, da bodo lahko skupaj kljub spremenjenim družbenim razmeram ali ravno zaradi njih, ustvarili umetniško vznemirljivo prihajajočo sezono, ki se bo osredotočila na posameznika in družbo v času negotovosti, sprememb in pričakovanja novega horizonta. V prihajajoči sezoni bo 100. letnik praznovala osrednja publikacija Gledališki list SNG Drama Ljubljana, ki obeleži vsako repertoarno gledališko uprizoritev, občasno pa ponudi tudi monografske ter druge pregledne in priložnostne knjižne izdaje.

Dosedanji redni abonenti bodo lahko po telefonu vpisali abonma od 17. do 25. avgusta 2020. Jesenski vpis se bo začel predvidoma septembra, za študente pa oktobra.

Otvoritvena premiera repertoarja 2020/21 na velikem odru bo prva slovenska uprizoritev drame Požigi kanadskega dramatika libanonskega rodu, ki živi v Franciji, Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac. Požigi govorijo o vojni, o generaciji, ki jo sproži, o generaciji, rojeni v času njenega divjanja, in o generaciji, ki se zaradi kriznih vojnih razmer drastično spreminja. Po besedah režiserke ta uprizoritev, pred pojavom epidemije načrtovana kot sklepna premiera sezone 2019/20, portretira človeka, ki želi vplivati na svet, ga osmisliti, mu dati identiteto, da bi se ob tem tudi sam našel kot posameznik.

V oktobru bo na velikem odru krstna uprizoritev odrske priredbe knjige Moj mož trenutno ene mednarodno najslavnejših makedonskih pisateljic Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas, ki je skupaj z dramaturginjo Ano Duša tudi avtorica priredbe. Napovedujeta intimno uprizoritev v izvedbi ansambla močnih žensk in izjemnih igralk, ki jo inspirira pisateljičin obračun s kulturo pasivnosti, nedejanja in sprejemanja skoraj neznosnih odnosov in pogojev za življenje.

Decembra bo na velikem odru uprizorjena znamenita enodejanka Konec igre irskega dramatika in vsestranskega ustvarjalca Samuela Becketta v režiji Diega de Bree. Absurdna zgodba o štirih zaznamovanih in onemogočenih antijunakih, ki životarijo v zaklonišču sredi opustošenega niča.

Januarja 2021 na veliki oder prihaja ena največjih ljubezenskih zgodb svetovne dramatike Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata. Gre za drugi del mednarodne trilogije, ki sta jo režiser Horvat in dramaturg Milan Marković Matthis zasnovala po tem delu. Vsaka uprizoritev se osredotoča na različne vidike drame, ki jo označujeta za ljubezensko pismo nekemu trenutku preloma, reza med obstoječim in radikalno novim. Prva premiera se je že zgodila v Zagrebu, ljubljanski pa bo sledila še beograjska uprizoritev.

Gledališko priredbo in krstno uprizoritev na velikem odru bo februarja doživel nagrajeni roman Gorana Vojnovića Figa v dramatizaciji Simone Hamer in režiji Luke Martina Škofa. Figa odpira številne pomembne teme: od razpada nekdanje skupne države, vojne, izbrisanih, tujstva v najširšem pomenu besede, v svojem bistvu pa se dotakne tudi večno univerzalne teme, ljubezni.

Aprila 2021 bo sezono na velikem odru sklenila prva slovenska uprizoritev izrazito večplastne igre Mati poljskega avantgardnega dramatika Stanisława Ignacyja Witkiewicza. Družinsko dramo o zapletenem odnosu med ostarelo materjo, ki je vdova in obubožana aristokratka, in njenim sinom Leonom, mladim, ambicioznim mislecem, ki spozna, da se je človeštvo znašlo v skrajno nezavidljivem položaju, bo režiral Juš A. Zidar.

Začetek nove sezone v Mali drami bo zaznamovala krstna uprizoritev črne satirične komedije Nova Rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, ki jo je aprila 2020 preprečil pojav epidemije. Dva mlada slikarja, Adolf Hitler in Viktor Karlstein, se želita vpisati na Akademijo lepih umetnosti na Dunaju, ampak jima to ne uspe. Mnogo kasneje, leta 1944, sta oba v Berlinu. Hitler je med tem časom postal führer, Karlstein pa njegov znanstvenik, ki za potrebe Wehrmachta iz delov teles arijskega porekla konstruira novi monstruozni bitji, moškega in žensko. S satirično obravnavo nacizma je Zupančič želel »prešiti idejo čiste rase s pojmom izrojene umetnosti«.

Oktobra 2020 bo v Mali drami premierno predstavljena prva slovenska uprizoritev igre Vse sijajne stvari britanskega dramatika Duncana Macmillana v režiji Nataše Barbare Gračner. Mono- in psihodrama s primesjo stand up komedije, ki na neinvaziven in subtilen način spregovori o depresiji in samomoru, bo poskušala vzpostaviti občutljivo ravnovesje med streznitveno izgubo in katarzičnim smehom, v procesu študija in z vsako ponovitvijo oblikovati »seznam stvari«, za katere je vredno živeti. »To je eno tistih dramskih besedil, ki omogočajo preizpraševanje tabujev,« svojo prvo režijo v Drami napoveduje Nataša Barbara Gračner.

Januarja 2021 bo v Mali drami premiera prve slovenske uprizoritve igre Učinek britanske dramatičarke Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič. Intimna zgodba o čustvih in medsebojnih odnosih, ki se bere kot napet in obenem sveže informativen raziskovalni triler, preizprašuje človeško vedenje in verjetje, testiranje nasprotujočih si stališč in stalno vzpostavljanje kritične drže.

Sezono 2020/21 v Mali drami bo aprila 2021 sklenila prva slovenska uprizoritev igre Škorpijon francoske avtorice Veronique Olmi v režiji Nine Šorak. Skozi družinsko intimo in medsebojne odnose, ki jih razgali obisk v mestu živeče hčerke pri starših na podeželju, avtorica razpre danes zelo aktualne in pereče teme, kot so ksenofobija, ozkoglednost, nesprejemanje drugačnosti, pri čemer svojo dramsko pisavo zelo spretno preplete s humorjem.

SNG Drama Ljubljana

Povezani dogodki