STA, 4. 9. 2020

Ljubljanska Drama v novo sezono z Mouawadovimi Požigi

S prvo slovensko uprizoritvijo dramskega besedila Wajdija Mouawada Požigi v SNG Drama Ljubljana drevi vstopajo v sezono 2020/2021. Predstavo, ki bo uprizorjena na velikem odru, je režirala Nina Rajić Kranjac. Po njenih besedah je Mouawad kot avtor hkrati nežen in brutalen, poetičen in zelo političen, v tej neulovljivosti pa navdihujoč in izzivalen.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Požigi se osredotočajo na zgodbo enigmatične Naval in njenih otrok, dvojčkov Simona in Jeanne. Naval v oporoki odrasli hčeri in sinu zapusti nalogi: Simon mora najti njunega očeta, za katerega sta mislila, da je mrtev, Jeanne pa brata, za katerega nista vedela, da ga sploh imata, so vsebino igre povzeli na spletni strani ljubljanske Drame.

Ravnatelj Drame Igor Samobor je na sredini novinarski konferenci dejal, da so Požigi "velika, politično zagrizena in hkrati poetična drama, z velikimi slikami in velikim uporom proti trenutnemu stanju v svetu, predvsem proti nemirnemu življenju na Bližnjem vzhodu". Po tem, ko se je do neke mere končala sirska vojna, je po Samoborjevih besedah čas za Požige, "v katerih je govora o tem, kaj je po tem, ko je vojne konec, ali smo sposobni oprostiti ali se moramo maščevati".

Po besedah dramaturga Tiborja Hrsa Pandurja je v Mouawadovih dramah prisoten mitski element, ob tem pa izhajajo iz zgodovinskega ozadja. Mouawad je zaradi državljanske vojne pri sedmih letih emigriral iz Libanona. Travma, ki jo je doživel, tudi samo izgnanstvo in proces prilagajanja, pa tudi iskanje identitete in razkrivanje zgodovine družin, so tako ključni motivi v njegovih delih.

Vlogo Naval igra Pia Zemljič, Jeanne je Nataša Keser, Simona pa igra Nejc Cijan Garlatti. V predstavi nastopajo še Branko Šturbej, Timon Šturbej, Tina Vrbnjak, Nina Valič, Marko Mandić, Benjamin Krnetić, Rok Vihar, Zvone Hribar, Boris Mihalj in Janez Škof.

Scenografka je Urša Vidic, kostumografka Marina Sremac, skladatelj Branko Rožman, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel in lektorica Tatjana Stanič.

Nova sezona ljubljanske Drame je poimenovana Lebdenje. "Vsa izbrana besedila se posvečajo posamezniku v času negotovosti, sprememb in pričakovanja. (...) Vse je eno samo lebdenje in breztežnost neznanih odločitev," je ob junijski napovedi sezone dejal Samobor.

Požigi, SNG Drama Ljubljana, Nina Rajić Kranjac

Povezani dogodki