SNG Drama Ljubljana, 22. 6. 2023

SNG Drama Ljubljana se z uprizoritvijo Vse sijajne stvari Duncana Macmillana predstavlja na 24. festivalu Zlati lev

Med 19. in 25. junijem v Umagu poteka 24. Mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev. Umetniški direktor in selektor Damir Zlatar Frey je v tekmovalni program letošnjega festivala, ki gosti gledališča iz Hrvaške, Srbije in Slovenije, uvrstil tudi prvo slovensko uprizoritev drame Vse sijajne stvari angleškega dramatika Duncana Macmillana.
:
:
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Soavtor igre, v izvirniku naslovljene Every Brilliant Thing (2013), je Jonny Donahoe. Prevajalec drame in igralec v uprizoritvi je Uroš Fürst. Že 77. ponovitev uprizoritve Vse sijajne stvari v režiji Nataše Barbare Gračner si bo festivalsko občinstvo lahko ogledalo v soboto, 24. junija, ob 21.00. Festival bo v nedeljo zaokrožila slavnostna podelitev nagrad.

Duncan Macmillan velja za enega najvznemirljivejših glasov sodobne britanske dramatike. Zase pravi, da se preko tem, ki jih obravnava v svojih delih, srečuje z lastnimi demoni in tesnobo, ki se zažira v današnjost morda bolj kot kdajkoli. Odtise eksistencialnosti njegove pisave lahko jasno zaznamo tudi v njegovi monodrami Vse sijajne stvari (Every Brilliant Thing, 2013), ki na neinvaziven način in subtilno spregovori o depresiji in samomoru ter si prizadeva vzpostaviti občutljivo ravnovesje med streznitveno izgubo in katarzičnim smehom. Monodrama Vse sijajne stvari ne obravnava situacije človeka, ki bi bil sam samomorilen, temveč se skozi oči otroka, mladostnika in odraslega dotakne bolj spregledane tematike, to je življenja z nekom, ki je samomorilen.

Na skrajnem robu in pred razpadom njegove eksistence se protagonistu porodi ideja za ustvarjanje seznama stvari, za katere je vredno živeti – seznama vseh sijajnih stvari. »Seznam je postajal vse obširnejši, z njim pa se je porajalo spoznanje, da bi bilo zapustiti in predčasno oditi nesmiselno. Prišel je do številke milijon. Milijon stvari, za katere je vredno živeti. Stvari na seznamu morajo biti izjemno čudovite, nematerialne in morajo osmišljati življenje. In če imaš dolgo življenje in ga preživiš, ne da bi se vsaj enkrat počutil strahotno depresivnega, potem najbrž nisi bil dovolj pozoren,« je zapisala režiserka Nataša Barbara Gračner. V prvi slovenski uprizoritvi monodrame Vse sijajne stvari igralec ne ostaja le na odru, temveč nastopa tudi med gledalci in nekatere nevsiljivo povabi k sodelovanju pri preigravanju situacij iz mladosti. V besedilo pa so poleg gesel s seznama sijajnih stvari spretno vpletene tudi pomembne informacije o samomoru in njegovih vplivih, vzrokih in posledicah. Kot zapiše strokovni sodelavec, psihiater Borut Škodlar, v gledališkem listu uprizoritve, se na ta način psihodrami pridruži psihoedukacija.

Avtorsko ekipo Vseh sijajnih stvari sestavljajo še asistent režiserke Dimitrij Gračner, scenografinja Sara Slivnik, avtor glasbe Martin Vogrin, lektorica Tatjana Stanič, učitelj klavirja Joži Šalej in strokovni sodelavec psihiater Borut Škodlar. Premieri, ki je bila 5. novembra 2021 v Mali Drami, je sledilo že 75 razprodanih ponovitev, 76., v letošnji sezoni zadnja na odru Male Drame, bo na sporedu v četrtek, 22. junija, ob 20.00.

Zlati lev, Hrvaška, Duncan MacMillan, Vse sijajne stvari, Umag