STA, MGL, 30. 5. 2016

Koprodukcijska Iliada se s Poljske vrača s tremi nagradami

Mednarodna žirija 23. mednarodnega gledališkega festivala Międzynarodowy Festiwal Teatralny Kontakt v poljskem Torunu je slovenski koprodukcijski predstavi Iliada v režiji Jerneja Lorencija podelila kar tri festivalske nagrade.
:
:
Foto: Wojtek Szabelski
Foto: Wojtek Szabelski
Foto: Wojtek Szabelski
Foto: Wojtek Szabelski

Na 23. ediciji Mednarodnega gledališkega festivala Kontakt v poljskem Torunu, ki je letos potekal med 22. in 28. majem, je mednarodna žirija v sestavi Ramunė Marcinkevičiūtė, Thomas Irmer in Dariusz Kosiński uprizoritvi Iliada podelila tri od petih festivalskih nagrad: Grand prix (Veliko nagrado festivala), nagrado za najboljšo zvočno podobo – Branku Rožmanu (nagrado podeljuje torunski radio GRA) in nagrado kritikov in novinarjev.

Koprodukcijsko predstavo ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) in Cankarjevega doma, ki prinaša priredbo znamenitega Homerjevega epa, pod katero se podpisujejo Lorenci ter dramaturga Eva Mahkovic in Matic Starina, si je poljsko občinstvo na festivalu, ki je potekal med 22. in 29. majem, lahko ogledalo v četrtek.

Ob Iliadi se je v tekmovalnem programu predstavilo 11 projektov nekaterih trenutno najuglednejših gledaliških institucij in ustvarjalcev na svetu, med njimi predstava Sovražnik ljudstva v režiji Thomasa Ostermeierja in izvedbi berlinskega Schaubühne am Lehniner Platz, Mein Kampf švicarsko-nemškega kolektiva Rimini Protokoll, Gavrilo Princip nizozemske skupine De Warme Winkel, Češnjev vrt belgijskega gledališkega kolektiva Tg STAN ter Utva v režiji litvansko-ameriške režiserke Yane Ross in izvedbi Mestnega gledališča v Reykjaviku, so sporočili iz MGL.

"Iliada je pratemelj in izvor Evrope. Je njen začetek. Njeno prvo seme, njeno prapočelo, njen nizki štart in visoki cilj. Iliada je prvi ep Evrope, je praroman, praopera, praspektakel, prvi MTV," je ob predstavi zapisal Lorenci, ki je pri ustvarjanju izhajal iz prapevca in heksametra ter iz govora in petja.

V predstavi nastopajo Jure Henigman, Nina Ivanišin, Aljaž Jovanović, Gregor Luštek, Marko Mandić, Zvezdana Novaković, Jette Ostan Vejrup, Tina Potočnik, Matej Puc, Blaž Setnikar, Janez Škof in Jernej Šugman.

Teatralny Kontakt, MGL, CD, SNG Drama Ljubljana