STA, 28. 4. 2018

Lorencijeva Iliada pred madžarskim občinstvom

Koprodukcija ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Iliada, pod katero se podpisujejo režiser Jernej Lorenci ter dramaturga Eva Mahkovic in Matic Starina, bo danes gostovala v Budimpešti. Predstavila se bo na mednarodnem gledališkem srečanju MITEM, ki se je začelo 10. aprila in se bo sklenilo v nedeljo.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Koprodukcijska predstava prinaša priredbo znamenitega Homerjevega epa, ki v heksametrih opisuje izsek iz vojne med Trojanci in Grki in ki po besedah ustvarjalcev velja za pratemelj in izvor Evrope. Iliada je del vseh ljudi, prastaro zgodbo o Zevsu in Heri, Ateni in Aresu, Heleni in Parisu, Agamemnonu in Menelaju ter Ahilu in Patroklu, pa še danes radi obujajo.

V Iliadi igrajo Jure Henigman, Nina Ivanišin, Aljaž Jovanović, Gregor Luštek, Marko Mandić, Zvezdana Novaković, Jette Ostan Vejrup, Primož Pirnat, Matej Puc, Blaž Setnikar, Mia Skrbinac, Tina Potočnik Vrhovnik in Janez Škof.

Drugi soustvarjalci so bili Lorencijevi stalni sodelavci: scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, koreograf Gregor Luštek in oblikovalec luči Pascal Merat. Dramaturga sta bila Eva Mahkovic in Starina, lektorica je Tatjana Stanič.

Predstava je v tujini že gostovala, denimo v letu premiere na beograjskem Bitefu, naslednje leto, maja lani pa na mednarodnem gledališkem festivalu Kontakt v poljskem Torunu. Z Bitefa se je vrnila z nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo in nagrado občinstva, iz Toruna pa s tremi festivalskimi nagradami: veliko nagrado festivala, nagrado za najboljšo zvočno podobo - to je prejel Branko Rožman - ter nagrado kritikov in novinarjev.

Tri nagrade je prejela tudi na domačem Borštnikovem srečanju: žirija je nagradila izvedbeno-igralski ansambel za kolektivno igro, Jette Ostan Vejrup je dobila Borštnikovo nagrado za igro za vlogo Here, Pascal Merat pa za oblikovanje svetlobe.

Budimpešta, MGL, CD, SNG Drama Ljubljana, MITEM, Madžarska

Povezani dogodki