STA, MGL, 15. 9. 2023

Dnevnikova nagrada igralcu Branku Jordanu

Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) so že 36. podelili nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu oz. ustvarjalki MGL v preteki sezoni. Nagrada je pripadla igralcu Branku Jordanu za vlogo Christiana v uprizoritvi Praznovanje, ki jo je po drami Thomasa Vinterberga, Mogensa Rukova in Boja Hr. Hansena režiral Janusz Kica.
:
:

Foto: Peter Giodani

Branko Jordan se v uprizoritvi Praznovanje občutljivo sooči s pokrajino globoko poškodovanega lika, ki ga scela zaznamujeta travma spolne zlorabe v otroštvu in naraščajoča neznosnost ohranjanja videza. Christiana oblikuje s pretehtano zadržanostjo, v kateri daje slutiti tako njegovo krhkost in ranljivost, izhajajoči iz skrajne eksistencialne izpraznjenosti, kot tudi vso silovitost napora, ko se v radikalnem razkritju odloči razbiti ogledalo potlačene družinske skrivnosti, je v utemeljitvi zapisala komisija.

Z natančno odmerjenimi igralskimi sredstvi, ki bolj kot na prepoznavne orise psihičnih stanj stavijo na drobno gesto, pritajeno napetost glasu ali tesnobno telesno kretnjo, Jordan svojo vlogo postopno razprede onkraj razsežnosti žrtve ali rablja - razpenja jo v pretresljivo podobo izkoreninjenega posameznika, ki se izkazuje tudi kot nekakšen medij, v katerem se zgoščajo razpoke vse bolj razrahljane družbene realnosti, spletene z mehanizmi nadzora in razmerji moči, v katerih dokončna zacelitev ran nemara niti ni mogoča, še piše v utemeljitvi.

Uprizoritve gledališke sezone 2022/2023 je še zadnjič ocenjevala komisija, ki so jo sestavljali Tina Mahkota, Marija S. Leskovar in Gregor Butala. Triletno obdobje ocenjevanja predstav oz. igralskih stvaritev s to sezono prevzema nova Dnevnikova komisija, v kateri so novinar kulturne redakcije Dnevnika Gregor Butala, dramaturg in mladi raziskovalec UL AGRFT Jakob Ribič in upokojena profesorica slovenskega jezika na Gimnaziji Poljane Marjana Lenasi Lipovšek.

Dnevnikovo nagrado je Jordanu po nocojšnji premieri Ionescove Plešaste pevke v režiji Diega de Bree izročil predsednik Dnevnikove komisije Butala.

MGL, Branko Jordan, Dnevnikova nagrada

Povezani dogodki