STA, 27. 10. 2019

Iliada v gosteh poljskega mednarodnega gledališkega festivala

Na 2. mednarodnem gledališkem festivalu v Kielcah na Poljskem bo drevi gostovala velika koprodukcija ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Iliada, pod katero se podpisuje režiser Jernej Lorenci. Predstava, ki je premiero doživela leta 2015, je prejemnica več nagrad in ima za seboj številna gostovanja.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Koprodukcijska predstava Iliada, katere dramaturgijo podpisujeta Eva Mahkovic in Matic Starina, prinaša priredbo znamenitega Homerjevega epa, ki v heksametrih opisuje izsek iz vojne med Trojanci in Grki in ki po besedah ustvarjalcev velja za pratemelj in izvor Evrope. Iliada je del vseh ljudi, prastaro zgodbo o Zevsu in Heri, Ateni in Aresu, Heleni in Parisu, Agamemnonu in Menelaju ter Ahilu in Patroklu, pa še danes radi obujajo.

V Iliadi bodo na Poljskem nastopili Jure Henigman, Tamara Avguštin, Aljaž Jovanović, Gregor Luštek, Marko Mandić, Zvezdana Novaković, Jette Ostan Vejrup, Primož Pirnat, Matej Puc, Blaž Setnikar, Tina Potočnik Vrhovnik in Janez Škof.

Drugi soustvarjalci predstave so bili Lorencijevi stalni sodelavci: scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, koreograf Gregor Luštek in oblikovalec luči Pascal Merat. Lektorica je Tatjana Stanič.

Predstava je v tujini že gostovala, denimo v letu premiere na beograjskem Bitefu, maja 2016 pa na mednarodnem gledališkem festivalu Kontakt v poljskem Torunu. Prejela je več nagrad. Z Bitefa se je vrnila z nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo in nagrado občinstva, iz Toruna pa s tremi festivalskimi nagradami: veliko nagrado festivala, nagrado za najboljšo zvočno podobo - to je prejel Branko Rožman - ter nagrado kritikov in novinarjev.

Tri nagrade je prejela tudi na domačem Borštnikovem srečanju: žirija je nagradila izvedbeno-igralski ansambel za kolektivno igro, Jette Ostan Vejrup je dobila Borštnikovo nagrado za vlogo Here, Pascal Merat pa za oblikovanje svetlobe.

Mednarodni gledališki festival v Kielcah poteka od 25. do 31. oktobra. Njegova posebnost je, da se organizatorji za uvrstitev predstav v program ne odločajo na podlagi določene teme oziroma drugega vnaprej določenega ključa. Na festival povabijo tiste produkcije iz mednarodnega prostora, ki se jim jih zdi pomembno predstaviti svojemu občinstvu, piše na festivalski strani.

Še posebej so si letos v program želeli vključiti Iliado, ki je ob predhodnem gostovanju na Poljskem doživela izjemno dober sprejem s strani stroke in občinstva, zato menijo, da bi si jo poljsko občinstvo z veseljem ponovno ogledalo.

SNG Drama Ljubljana, Iliada, Jernej Lorenci, CD, MGL, Poljska