STA, 6. 6. 2016

Koprodukcijska Iliada se je včeraj predstavila bolgarskemu občinstvu

Na bolgarskem festivalu Poletje v Varni se je včeraj predstavila koprodukcija ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Iliada. Predstava, ki prinaša priredbo znamenitega Homerjevega epa, pod katero se podpisujejo režiser Jernej Lorenci ter dramaturga Eva Mahkovic in Matic Starina, je bila na ogled v glavnem programu.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Iliada se je na 24. festivalu, ki poteka od 1. do 11. junija, predstavila ob desetih bolgarskih predstavah in štirih tujih - iz Italije, Kanade, Španije in Češke.

V sredo, 8. junija, pa se bo Iliada ustavila še v bolgarski prestolnici na jubilejnem 10. festivalu Svetovno gledališče v Sofiji kot ena od šestih predstav v svetovnem pregledu sodobne gledališke umetnosti.

Predstava je nedavno gostovala na Poljskem, kjer je na 23. mednarodnem gledališkem festivalu Kontakt v Torunu prejela kar tri festivalske nagrade: veliko nagrado festivala, nagrado za najboljšo zvočno podobo - to je prejel Branko Rožman - ter nagrado kritikov in novinarjev.

"Iliada je pratemelj in izvor Evrope. Je njen začetek. Njeno prvo seme, njeno prapočelo, njen nizki štart in visoki cilj. Iliada je prvi ep Evrope, je praroman, praopera, praspektakel, prvi MTV," je ob predstavi zapisal Lorenci, ki je pri ustvarjanju izhajal iz prapevca in heksametra ter iz govora in petja.

V predstavi nastopajo Jure Henigman, Nina Ivanišin, Aljaž Jovanović, Gregor Luštek, Marko Mandić, Zvezdana Novaković, Jette Ostan Vejrup, Tina Potočnik, Matej Puc, Blaž Setnikar, Janez Škof in Jernej Šugman.

MGL, CD, SNG Drama Ljubljana, Varna, Poletje v Varni, Bolgarija