Nuša Komplet, 8. 12. 2013

Z Globusom* po svetu Ljubezenskih in šaljivih slik (1)

O nastajanju predstave Ljubezenske in šaljive slike al fresco v Mestnem gledališču Ptuj in koprodukciji z Zavodom Margareta Schwarzwald, v režiji Marka Čeha in njegove ekipe. Igrajo Anže, Jernej, Maruša in Vesna. Premiera 23. januar 2014.
:
:

O izboru šestnajstih zgodb

Tistega četrtka se z Maretom dobiva v ljubljanskem Kinodvoru. Jaz prinesem kartonaste kartice, na katerih so kot na osebni izkaznici zapisani osnovni podatki vseh tridesetih zgodb – naslov zgodbe, osebe, kraj dogajanja, posebnosti. Potem predebatirava vsako zgodbo po vrstnem redu, kot jih je zapisal dramatik José Luis, in jih razdeliva na tri dele: užitne, pogojno užitne, neužitne.
Naj se sliši še tako 'avtorkletno' nekatere od teh tridesetih zgodb so res brez potenciala, napisane v šali zaradi šale in pogojno duhovite ali šokantne zaradi preobrata na koncu, ki je ključ vseh zgodb. In ga je, mimogrede, nujno potrebno v več primerih spremeniti, razbiti, obiti, zakriti, preslepiti, skratka sčrtati ...
Zato so pa nekatere zgodbe tudi res super in jih lahko izven avtorjevih okvirov didaskalij (to so tisti romantični zapisi v poševni pisavi, ki opisujejo, kako si je dramatik predstavljal prizor) postaviš v univerzalen čas in prostor ter jih prepoznaš kot širše zastavljeno problematiko spolov in medsebojnih odnosov.
Že takoj v začetku pa sva se odločila tudi za vseh pet monoloških zgodb, ki se sicer res vijejo kot jara kača, vendar lepo zaokrožijo usode posameznikov.

O vrstnem redu

In tako se naše predstave slika začne risati z zgodbo ŽENSKE ZAUPNOSTI – v kateri Uradnica in Učiteljica ter njune besede niso pomembne toliko kot svet nekomunikacije, mimobežnosti in vsesplošne zamenljivosti, ki ga vpeljeta.

In nadaljuje s prvo monološko zgodbo SENDVIČ Z JETRCI – v kateri Važen mlad frajer na invalidskem vozičku, obvezan in v gipsu od nog do glave, z značilno govorico in besen na ves svet (tako didaskalija) laže ali pa mogoče tudi ne.

In vodi v park in zgodbo PRAVA MUČENICA – v kateri prvič ugotoviš, da ljubezni ne razumeš sploh, neuslišane ljubezni pa še posebej sploh ne.

In se prvič skrije v zakonsko posteljo v zgodbi ZAKONSKE TEŽAVE – v kateri je vsaka najmanjša beseda povod za strašljiv zakonski konflikt.

In se skrije v posteljo z ljubimcem v zgodbi VPRAŠANJE ČASTI – v kateri se zakomplicirata dva para (in zato eden preveč).

In nadaljuje v zgodbi ISKRENOST – v kateri se zakomplicirata dva para (in zato eden preveč), zato se ženski po moško pogovorita o zakonskih težavah.

In se spet vrne v zakonsko posteljo v zgodbo NEDELJA ZJUTRAJ – v kateri On in Ona ostaneta sama in je zgodba o ljubimcu le še ena od brezplodnih, vsakodnevnih provokacij.

Na polovici poti se (zaenkrat v ideji) sočasno odvijata dve zgodbi umiranja: moška LJUBEZENSKO PISMO MARY in ženska DOBER DAN, GOSPOD DOKTOR – pri katerih je zanimiv kraj dogajanja in iskanje njune povezanosti.

V nadaljevanju gremo pod most s klošarji v zgodbi DENAR IN LJUBEZEN – v kateri je vrednost denarja nična, finančna stiska upokojencev pa dandanes še posebej tragična.

Z brezdomko nadaljujemo v monološki zgodbi LAPIS LAZULI – v kateri osamljena starka pripoveduje svojo življenjsko zgodbo.

In se nadaljuje v monološko zgodbo LJUBEZENSKA OBLJUBA – v kateri iz norišnice pobegne dekle s svojo ljubezensko obljubo in odgriznjenim ušesom.

In morda prav o njej sanjari zapornik v monološki zgodbi DEKLE MODRIH OČI. Kdo ve?!

In morda se za njeno podobo s koledarja prepirata dva brodolomca na samotnem otoku v zgodbi AVGUST. Kdo ve?!

Ali pa se bo z njo poročil mladenič iz zgodbe GLOBUS – v kateri tik pred poroko z globusom še zadnjič poleti v svoje sanjarije. Kdo ve?!

Zadnja poteza slike z naslovom Ljubezenske in šaljive zgodbe al fresco pa je zgodba PROFESIONALCA – v kateri se bodo vsi štirje igralci spopadli s sinhronizacijo porničev. In se mogoče vprašali tudi o smiselnosti svojega dela.


O tem, kako bodo skozi te zgodbe prehajali štirje igralci, za katere je padla odločitev, da morajo držati neko rdečo nit in vsaj okvirno poenotiti pisane osebe teh zgodb, pa naslednjič.*naslov prispevka bo vsakič naslov ene zgodbe

MGP

Povezani dogodki

Nuša Komplet, SiGledal, 20. 5. 2013
Mare. Maček. Mehanika. Morilec.
Nuša Komplet, SiGledal, 17. 6. 2013
Četrtič ...
Nuša Komplet, SiGledal, 23. 10. 2013
Pičimo (na ulico)!