Nuša Komplet, SiGledal, 24. 12. 2013

Ženske zaupnosti ali zgodba didaskalij Ljubezenskih in šaljivih slik al fresco (4)

O nastajanju predstave Ljubezenske in šaljive slike al fresco v Mestnem gledališču Ptuj in koprodukciji z Zavodom Margareta Schwarzwald v režiji Marka Čeha in njegove ekipe. Igrajo Anže, Jernej, Maruša in Vesna. Premiera 23. januar 2014.
:
:


Gledališče. Prazen oder. Sedeži, polni gledalcev. Luč ugasne.

V ozadju se sliši Mozartov koncert za violino in orkester, ki morečemu prizoru vliva kanček barve.
Jesensko popoldne se preveša v večer. Pod ulično svetilko se ustavi Ona s starinskim otroškim vozičkom, v katerem prevaža zavoj cap in nekaj velikih kartonov. V tišini prižge cigareto. Prst si pristavi na sence s privzeto kretnjo za norost.
On, grd in slabo oblečen, sedi na klopci in bere časopis. Vstane, bled, iščoč spomine.
Pride natakar, važen mlad frajer z značilno govorico in besen na ves svet. Strmi.
Slišijo se sirene rešilcev.
Oba strmita v strop. Premolk. Oba se zazreta vase, kot bi iskala nekaj že davno izgubljenega. Dolg premolk. Oba spet gledata v prazno. Premolk. Ona vstane in se začne oblačiti. Premolk. On ne odgovori. Ona se usede na posteljo, neutolažljivo joče. Obrne se k njemu. Premolk. On se slači in gleda. Poljubita se protokolarno in hladno. On se zagrabi za trebuh in pade na kolena, naenkrat ves slaboten. Ničesar ne razume. Ona vrže ostanek vžigalice in prižge luč v sobi. Gre na drugo stran in zavpije: »Vojna!« Hrup bomb uduši zadnje besede. On počasi vzame pištolo iz predala nočne omarice in ji nameri v glavo. Slišijo se zadnji zvoki, značilni za konec žalostnega in rutinskega orgazma. Naokrog race in hrup otrok, ki se igrajo. Kozarec, poln samote, počiva na mizi. Se poljubita v slovo.
Spet zatulijo sirene.
Medtem ko galebi spet brezbrižno letijo čez nebo, On gleda proti vratom, skozi katera je odšla z revijo Vogue. Znova začne brati časopis. Skozi odprto okno prodirata mesečina in prometni vrvež. Vstopi moški, visok, lep, obsijan s posebno svetlobo in z angelskim nasmehom na obrazu, in prižge vžigalico. »Made in USA.« Obupano se sprehaja po sobi. Brska po predalih v sobi. Pogovarja se sam s sabo, v monologu brez konca, kakor nekdo, ki je navajen, da je vedno sam. Na omarici vidi kondom in ga pobere. On vstane s postelje in se z vso naglico začne oblačiti. S pestjo udari po ležišču. Ugasneta luč in se uležeta. Nož neizprosno pade na zaljubljeno meso. Govorita v poltemi, osupla, s svojima ranama, dvignjenima v veter zgodovine. Potem se spogledata, poklapana in zmedena, da morata živeti v tako nejunaških časih.
Še naprej se sliši Mozartov koncert za violino in orkester.P. s.:
To je zgodba didaskalij. Prepisane so iz prizorov, na katerih delamo, in so pomešane, premetane v novo konstelacijo. In tako, kot se prepletejo didaskalije, se v novo sliko spletajo tudi izbrani prizori.

MGP

Povezani dogodki

Nuša Komplet, SiGledal, 20. 5. 2013
Mare. Maček. Mehanika. Morilec.
Nuša Komplet, SiGledal, 30. 5. 2013
Matej. Multipraktik. (ni) Macgyver. Mladinc.
Nuša Komplet, SiGledal, 3. 6. 2013
Drugič ...