SNG Maribor, 30. 4. 2021

Spletni Festival Drame SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo od petka, 7., do nedelje, 16. maja 2021, na spletu ponudila zgoščen pregled izbranih uprizoritev zadnjih sezon, ki bodo namenjene tudi tujemu občinstvu. V okviru Festivala Drame SNG Maribor se bo v desetih dneh zvrstilo osem izbranih uprizoritev, k ogledu pa niso vabljeni le ljubitelji gledališča v Sloveniji, pač pa tudi širom po svetu, predvsem selektorji odmevnih mednarodnih gledaliških festivalov, saj bodo vse uprizoritve opremljene z angleškimi prevodi.
:
:

Foto: Arhiv SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor s svojo izvirno gledališko produkcijo nenehno plemeniti slovenski kulturni prostor in premika meje mogočega – ne samo v uprizoritveni umetnosti, ampak tudi v družbi, bodisi z idejami, s kreativnostjo ali s svojim družbenim angažmajem. Gledališke uprizoritve, ki nastajajo, so prostor srečevanj ljudi, idej ter sobivanja različnih dialogov, jezikov, kultur in uprizoritvenih poetik; pa tudi zatočišče duha in promotor novih idej za naš boljši jutri. In takšen je tudi izbor predstav, ki so rezultat različnih uprizoritvenih praks.

Spletni Festival Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 7. maja 2021, začela drama Ivorja Martinića po filmskem scenariju Luchina Viscontija, Enrica Mediolija, Nicole Badalucca Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića. V soboto, 8. maja 2021, sledi Pošta, absurdno tragična komedija o norostih našega časa izpod peresa Roka Gregorja Vilčnika rokgreja in v režiji Juša A. Zidarja. V nedeljo, 9. maja 2021, si boste lahko ogledali poetično dramo Daneta Zajca Grmače v režiji Nine Rajić Kranjac, ki v uprizoritvi raziskuje, kako je skrhan odnos med očetom in sinom prerasel v prostor Grmač, kjer primanjkuje ljubezni, razumevanja, strpnosti in spoštovanja do sočloveka (uprizoritev je posvečena prvi uprizoritvi v slovenskem jeziku v SNG Maribor Jurčičevemu Tugomerju in obeležuje 100-letnico mariborskega gledališča). V sredo, 12. maja 2021, bo na sporedu Immaculata, zgodba matere, ki se spominja svojega sina in njegove brutalne smrti na križu, po romanu Colma Tóibína Marijin testament v režiji Livije Pandur. V četrtek, 13. maja 2021, si boste lahko ogledali sodobno dramo o tem, kako epidemija nenačrtovano združi razseljeno in odtujeno družino izpod peresa Nine Kuclar Stiković Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače v režiji Nejca Gazvode. V petek, 14. maja, je na sporedu zabavna, nora in presenetljiva mariborska epopeja, ki jo je po motivih zgodb Toneta Partljiča ustvaril Nejc Gazvoda – Mostovi in bogovi v režiji Aleksandra Popovskega. V soboto, 15. maja 2021, bo na sporedu zgodba o ljubezni, svobodi, denarju in etiki izpod peresa Henryja Jamesa Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja. Festival se bo sklenil v nedeljo, 16. maja 2021, z Evripidovo starogrško tragedijo Medeja v režiji Oliverja Frljića, ki se od premiere januarja 2017 ponaša z odličnimi kritikami ter z odmevnimi gostovanji doma in v tujini na izbranih gledaliških festivalih. Uprizoritve se bodo pričele ob 20. uri, na spletu bodo dosegljive 24 ur.

Vstopnice je mogoče kupiti na spletni strani gledališča. Za abonente Drame SNG Maribor je ogled brezplačen, naprošamo jih le, da za vstopne kode kontaktirajo gledališko blagajno po e-pošti boxoffice@sng-mb.si.

SNG Maribor

Povezani dogodki

Opera in balet SNG Maribor, 12. 5. 2010
Giacomo Puccini: Tosca
SNG Maribor/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 21. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: SNG Maribor