STA, 7. 5. 2021

Somrak bogov za začetek spletnega Festivala Drame SNG Maribor

Z dramo Ivorja Martinića Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića se danes začenja spletni Festival Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor, v okviru katerega bodo občinstvu do konca prihodnjega tedna ponudili posnetke osmih uprizoritev. Gre za zgoščen pregled izbranih uprizoritev zadnjih sezon, ki je namenjen tudi tujemu občinstvu.
:
:

Foto: Damjan Švarc

"Mariborska Drama je že dolgo zaprta za javnost, a vseeno se predstave razvijajo, vseeno gradimo naprej naš program. In občinstvo, s katerim trenutno ne moremo ohranjati stika v živo, želimo spomniti, da smo tukaj in da bi radi delili z njim naše delo," je pojasnila dramaturginja Maja Borin.

Oprli so se na idejo, ki jo je umetniški direktor Drame Aleksandar Popovski dal že pred časom, a je zaradi epidemije covida-19 in spremljajočih ukrepov doslej niso mogli izpeljati v živo. "To je ideja, da bi bile predstave druga za drugo in bi tako oblikovale nek pregled leta ali najboljših ali najodmevnejših predstav, ki smo jih ustvarili," je povedala.

V okviru Festivala Drame SNG Maribor se bodo na www.sng-mb.si zvrstili posnetki osmih uprizoritev, med drugim sodobne drame izpod peresa Nine Kuclar Stiković v režiji Nejca Gazvode Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače, ki doslej še ni bila izvedena v živo za širše občinstvo.

V soboto in nedeljo sta na sporedu absurdno tragična komedija o norostih našega časa izpod peresa Roka Gregorja Vilčnika rokgreja Pošta v režiji Juša A. Zidarja ter poetična drama Daneta Zajca Grmače v režiji Nine Rajić Kranjac.

Prihodnji teden sledita Immaculata po romanu Colma Toibina Marijin testament v režiji Livije Pandur ter mariborska epopeja Mostovi in bogovi v režiji Aleksandra Popovskega, ki jo je po motivih zgodb Toneta Partljiča ustvaril Nejc Gazvoda. Po uprizoritvi zgodbe o ljubezni, svobodi, denarju in etiki izpod peresa Henryja Jamesa Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja se bo festival sklenil 16. maja z Evripidovo starogrško tragedijo Medeja v režiji Oliverja Frljića.

"Drama SNG Maribor s svojo izvirno gledališko produkcijo nenehno plemeniti slovenski kulturni prostor in premika meje mogočega – ne samo v uprizoritveni umetnosti, ampak tudi v družbi, bodisi z idejami, s kreativnostjo ali s svojim družbenim angažmajem. Gledališke uprizoritve, ki nastajajo, so prostor srečevanj ljudi, idej ter sobivanja različnih dialogov, jezikov, kultur in uprizoritvenih poetik; pa tudi zatočišče duha in promotor novih idej za naš boljši jutri. In takšen je tudi izbor predstav, ki so rezultat različnih uprizoritvenih praks," izpostavljajo v gledališču.

SNG Maribor, Somrak bogov, Spletni Festival Drame